Kako savršeno ispeći batat ili slatki krumpir?

Shutterstock Slatki krumpir je izvrsna i vrlo ukusna namirnica za sve koji se žele zdravo hraniti
U našoj tradicionalnoj kuhinji nije baš čest, no slatki krumpir je izvrsna i vrlo ukusna namirnica za sve koji se žele zdravo hraniti – prava je superhrana, prepun vitamina C i vlakana.
Vidi originalni članak

U kuhinji je vrlo svestran – od  najjednostavnijeg načina pripreme, pečenja u pećnici do baze za sve vrste nadjeva. Volimo ga i ispečenog u mikrovalnoj. Možda rezultat neće biti toliko dobar kao kada ga pečeš u pećnici no okus će popraviti razni umaci.

Želiš li otkriti tajnu savršeno pečenog slatkog krumpira samo slijedi ovaj recept – po našem mišljenju ništa nije bolje od slatkog krumpira prelivenog velikim komadom maslaca te s malo soli i papra!

1. Očisti slatki krumpir

Najgori način da uništiš složenac od slatkog krumpira je njegova zrnata tekstura. Lagano izribaj kožu da se riješiš prljavštine i zemlje.

2. Obloži lim za pečenje folijom

Slatki krumpir lako postane sočan tijekom pečenja, a ti se sokovi mogu karamelizirati i onda ćeš ih kasnije teško očistiti. Zato oblaganje lima za pečenje osigurava jednostavno čišćenje.

Špajza Zaljubite se u batat: Top 10 recepata sa slatkim krumpirom

3. Izbuši rupe!

Tehnika bockanja uvijek se koristi kod pečenja običnog ili slatkog krumpira - rupe pomažu u skraćivanju vremena pečenja i osiguravaju da krumpir neće 'prsnuti' jer para izlazi kroz pore.

4. Peci dok ne omekša

Kako znati da su slatki krumpiri gotovi? Zabodi vilicu u najdeblji dio krumpira. Ako nema otpora, znači da je pečen.

5. Drži ih suhima

Mnogi recepti zahtijevaju trljanje batata u maslinovom ulju nakon bockanja, ali mi smatramo da to nije potrebno – osim ako ne namjeravaš jesti krumpir s ljuskom! Inače, ulje pomaže da kora postane hrskava tijekom pečenja i daje ukusniji okus.

Recepti zbog kojih ćete se zaljubiti u batat

Slatki krumpir s maslacem, solju i paprom

Sastojci:

  • 4 slatka krumpira, očišćena
  • 4 žlice maslaca
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Na limu za pečenje, koji si prethodno obložila aluminijskom folijom izbodi vilicom batat posvuda.
  2. Peci dok ne omekša, cca 45 do 50 minuta.
  3. Pusti da se ohladi, a zatim nožem razreži vrhove pa ih premaži komadićem maslaca.
  4. Prije posluživanja začini solju i paprom. Dobar tek!
Posjeti Gastro.hr