Kralj proljetnih kolača: Clafoutis s jagodama

Mirišljave crvene bobice omiljeno su proljetno voće pa nije ni čudno da sve vrvi od slastica s jagodama
Vidi originalni članak

Vrtne jagode počele su se uzgajati u 17. stoljeću u Francuskoj, dok su šumske jagode divlje voće euroazijskog podrijetla koje se proširilo cijelim svijetom. Koriste se kao nadjev za torte, palačinke, okruglice, u sladoledu, sorbetu, umacima, sokovima, salatama, ali i juhama.

 

bez bacanja kruha Slatki doručak: Složenac od kruha i jagoda

 

talijanski klasik Varijacija na temu: Tiramisu od jagoda i bijele čokolade

 

Clafoutis s jagodama

Sastojci:

  • 500 g jagoda
  • 3 jaja
  • 1 šalica mlijeka
  • 2/3 šalice brašna
  • 1/4 šalice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu

 

Priprema:

  1. Namasti kalup za pečenje promjera 18 - 20cm i zagrij pećnicu na 170 stupnjeva. Očisti jagode, posipaj ih žlicom šećera i posloži u jednom redu u kalup.
  2. Mikserom izmiksaj jaja, brašno, šećer, ekstrakt vanilije i prstohvat soli.
  3. Smjesu prelij preko jagoda.
  4. Peci oko 35 minuta. Gotovo je kad smjesa u sredini više nije tekuća.
  5. Pospipaj šećerom u prahu i posluži. 

U slast!

Posjeti Gastro.hr