Krastavac, mladi kupus i breskve – brzi recepti s lipanjskim zvijezdama

Shutterstock
Osvježavaju, zasitne su, a ujedno ne debljaju te nam daruju obilje energije i hidratacije; krastavci, mladi kupus i breskve naš su odabir namirnica koje svoje najzvjezdanije trenutke (čitaj najbolje okuse) pružaju upravo tijekom lipnja
Vidi originalni članak

1. Krastavci

Zahvaljujući velikom udjelu vode ovi srodnici bundeva i lubenica savršeno osvježavaju. Zato ih volimo u salatama, kao carpaccio, mogu se samljeti u pire, pomiješati s jogurtom i poslužiti kao hladna ljetna juha… i na još puno drugih načina!

Osim toga, bilo da su sitni ukiseljeni ili krupni za salatu, krastavci su niskokalorično povrće koje je veliki prijatelj vitke linije. Idealno ih je jesti tijekom vrućina jer organizmu daju obilje vode, a nakon što ih konzumiraš kroz razna jela od ostataka sirovih krastavaca složi – hidratantnu masku za lice!

Salata od krastavaca, avokada i breskve

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 veliki krastavac
  • 1 avokado
  • Sok od limuna
  • 1 mali poriluk
  • 2 - 3 breskve
  • 4 žlice ulja
  • 4 žlice bijelog balzamičnog octa
  • sol i papar
  • Ukiseljeni zeleni papar
  • 250 g gorgonzole

Priprema:

  1. Operi krastavac, posuši ga i nareži na tanke ploške. Prepolovi 1 avokado, odstrani mu koštice, oguli ga, nareži na ploške i pokapaj dvjema žlicama soka od limun.
  2. Očisti 1 mali poriluk, operi ga i nareži na kolutove. Operi breskve i nareži ih na tanke ploškice.
  3. Pomiješaj 4 žlice ulja, 4 žlice bijelog balzamičnog octa, sol i papar. Dresing umiješaj u salatu od narezanog povrća i voća.
  4. Salatu začini dvjema žlicama ukiseljenog zelenog papra i 250 g gorgonzola narezane na kockice.

 

2. Mladi kupus

Kupus je podjednako ukusan i svjež kao i kratko propirjan. Neodoljivo nas podsjeća na djetinjstvo i bakinu kuhinju jer je sastavni dio mnogih tradicionalnih proljetnih jela.

U modernoj kuhinji ove profinjene glavice iz porodice kupušnjača vrhunski okus dobivaju ako ih pripremiš u woku i pomiješaš s ostalim sezonskim povrćem (poput mladog luka, prokulica, tikvica, patlidžana…)

Domaće krpice s mladim kupusom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1/4 glavice mladog kupusa (oko 250 g)
  • 250 g brašna
  • 100 g griza
  •  4 jaja
  • 4 žlice ulja
  • sol i papar
  • Mažuran
  • Mljeveni kumin
  • Mljevena paprika
  • 20 g hladnog maslaca

Priprema:

  1. Od 250 g brašna, 100 g griza, 3 jaja, 1 žumanca, 2 žlice ulja i prstohvata soli umijesi glatko tijesto, umotaj ga u plastičnu foliju i ostavi da stoji 30 minuta. Nakon toga tijesto razvaljaj pa ga valovitim kotačićem za tjesteninu izreži na trokutiće duljine stranice 4 cm. Krpice skuhaj u posoljenoj vodi da budu al dente.
  2. U međuvremenu uzmi 1/4 glavice mladog kupusa (oko 250 g), očisti ga od zadebljalih dijelova, listove nareži na rombiće, operi ih i propirjaj na 2 žlice ulja, na umjerenoj temperaturi.
  3. Podlij kupus sa 100 ml juhe, posoli ga i popapri. Zatim dodaj tjesteninu pa sve zajedno propirjaj još 2 min.
  4. Začini prstohvatom mažurana, mljevenim kuminom i sa 1/2 žličice mljevene paprike te umiješaj 20 g hladnog maslaca. Dobar tek!

 

3. Breskve

Znaš li da su baršunasti plodovi breskve u Kini bili simbol besmrtnosti? Nama je to voće u kojem obilato uživamo od lipnja do kraja ljeta i osim što je fantastično ukusno kada ga jedemo samo ujedno je i sastavni dio mnogih ljetnih slastica.
Breskve su, dakle, izvrsne i ohlađene ili istisnute u gusti sok koji se u ova topla vremena može izvrsno sljubiti sa šampanjcem. Egzotično i vrlo primamljivo, zar ne?
No, ono što mi najviše volimo kod bresaka su njezine bezbrojne mogućnosti u domaćim slasticama, a za tebe smo odabrali jedan od nama najdražih recepata.

Pita od bresaka i badema

Sastojci (za 12 komada):

  • 300 g lisnatog tijesta
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 5 bresaka
  • 50 g listića badema
  • 5 žlica marmalade od marelica
  • sok od 1/2 limuna
  • 2 žlice ruma

Priprema:

  1. Otopi 300 g lisnatog tijesta te ga razvaljaj i položi u kalup za pitu promjera 28 cm. Odreži višak rubova pa tijesto pospi dvjema žlicama krušnih mrvica.
  2. Prelij 5 bresaka vrućom vodom pa im oguli kožicu, prepolovi ih i ukloni im koštice. Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Breskve nareži na ploške i raspodijeli ih po tijestu. Kolač stavi u pećnicu i peci ga oko 25 min.
  3. Poprži 50 g listića badema u tavici bez dodavanja ulja pa ih ohladi. Zagrij u posudi 5 žlica marmalade od marelica, sok od 1/2 limuna i 2 žlice ruma.
  4. Gotovu pitu premaži pripremljenim preljevom i pospi bademima.

Isprobaj i ove ljetne poslastice:

Idealna ljeti Osvježavajuća salata od krastavaca na azijski način gotova za čas La Vie Shobaine Hrskave rolice s mesom i mladim kupusom Sweet 'n' Salty Galette s breskvama - desert kojem je teško odoljeti

Posjeti Gastro.hr