Lagani ručak ili prilog: Ruska salata

Thinkstock
Mi kažemo ruska salata, a u Rusiji se ona zove Olivier po francuskom kuharu, koji je krajem 19. stoljeća držao restoran u centru Moskve.
Vidi originalni članak

Salata koju danas poznajemo pod nazivom "francuska salata" inačica je ruske salate koju je još u 19. stoljeću osmislio kuhar Olivier u renomiranom restoranu "Ermitaž" u Moskvi. Ruska salata ili "Salata Olivier" je originalno sadržavala teleći jezik, kavijar, komadiće jastoga i kapare. 

U godinama gladi, koje su uslijedile nakon Oktobarske revolucije i Ruskoga građanskoga rata, većina osnovnih sastojaka zamijenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima. Današnja ruska salata ima vrlo malo zajedničkog s izvornim receptom.

Ova salata je poznata u mnogim europskim zemljama, iako ne uvijek pod istim imenom. U nekim zemljama poznata je kao "ruska salata", dok je u nekim drugim zemljama poznata pod nazivom "Olivierova salata" ili "francuska salata".

 

ukusno i praktično Brza salata s graškom Marthe Stewart

 

mali chef Ovu ćete zapamtiti: Salata od plavog krumpira

 

Potrebno vam je:

  • 3 krumpira
  • 160 g mahuna
  • 3 mrkve
  • 120 g zelene salate
  • 200 g grašaka
  • 150 g kukuruza
  • 200 g kuhane šunke
  • 200 g kiselih krastavaca
  • 2 žlica kapara
  • 100 g goude
  • 10 zelenih maslina
  • sol
  • 4 jaja
  • svježe mljeveni papar
  • ulje
  • vrhnje kiselo
  • limunov sok
  • 2 žlice majoneze
  • 1 mala žlica senfa

Priprema: 

  1. Mrkvu i krumpir ogulite i zajedno s graškom skuhajte na pari ili u posoljenoj vodi. Sve sastojke narežite na kockice. U zdjeli pomiješajte narezanu šunku, kisele krastavce, sir i jaja s kiselim vrhnjem, majonezom i senfom. Dodajte ohlađeno i dobro ocijeđeno povrće. Posolite, popaprite i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom po ukusu.
  2. Dobro promiješajte i ostavite salatu u hladnjaku barem 30 minuta prije posluživanja.
Posjeti Gastro.hr