Salata koju danas poznajemo pod nazivom "francuska salata" inačica je ruske salate koju je još u 19. stoljeću osmislio kuhar Olivier u renomiranom restoranu "Ermitaž" u Moskvi. Ruska salata ili "Salata Olivier" je originalno sadržavala teleći jezik, kavijar, komadiće jastoga i kapare.
U godinama gladi, koje su uslijedile nakon Oktobarske revolucije i Ruskoga građanskoga rata, većina osnovnih sastojaka zamijenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima. Današnja ruska salata ima vrlo malo zajedničkog s izvornim receptom.
Ova salata je poznata u mnogim europskim zemljama, iako ne uvijek pod istim imenom. U nekim zemljama poznata je kao "ruska salata", dok je u nekim drugim zemljama poznata pod nazivom "Olivierova salata" ili "francuska salata".
Potrebno vam je:
- 3 krumpira
- 160 g mahuna
- 3 mrkve
- 120 g zelene salate
- 200 g grašaka
- 150 g kukuruza
- 200 g kuhane šunke
- 200 g kiselih krastavaca
- 2 žlica kapara
- 100 g goude
- 10 zelenih maslina
- sol
- 4 jaja
- svježe mljeveni papar
- ulje
- vrhnje kiselo
- limunov sok
- 2 žlice majoneze
- 1 mala žlica senfa
Priprema:
- Mrkvu i krumpir ogulite i zajedno s graškom skuhajte na pari ili u posoljenoj vodi. Sve sastojke narežite na kockice. U zdjeli pomiješajte narezanu šunku, kisele krastavce, sir i jaja s kiselim vrhnjem, majonezom i senfom. Dodajte ohlađeno i dobro ocijeđeno povrće. Posolite, popaprite i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom po ukusu.
- Dobro promiješajte i ostavite salatu u hladnjaku barem 30 minuta prije posluživanja.