Linzeri s čokoladom i narančama, zašto ne?!

Shutterstock Linzeri se tradicionalno pune marmeladom, no i punjenje od čokolade i naranče odlično funkcionira
Kombinacija čokolade i naranči uvijek je odlična, a u ovim keksićima koji se obično pune pekmezom ona je dobrodošlo osvježenje. Svakako kušaj ovu vegansku verziju, ali slobodno i prilagodi sastojke
Vidi originalni članak

Linzeri su jedni od omiljenih božićnih keksića – maleni su, jako prhki i ukusni. Obično se pune marmeladom, i takvi su popuno savršeni, no zašto ih za promjenu ne bismo napravili s punjenjem od čokolade i naranče?!

Kombinacija čokolade i naranče već je dobro prokušana i svi je volimo, pa ne vidimo razloga zašto ne bi odlično funkcionirala i u ovom tradicionalnom blagdanskom malom slatkom zalogaju... Posebno je zanimljivo kod ovog recepta i to što su svi sastojci – veganski. Naravno, ako su ti neki od sastojaka nedostupni, lako ih možeš zamijeniti onim dostupnijima.

Veganski linzeri s čokoladom i narančama

Sastojci – za kekse:

  • 1 i 2/3 šalice oštrog brašna
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • ¾ šalice kristal šećera
  • ½ šalice veganskog maslaca
  • ¼ šalice narančina soka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ekstrakta naranče
  • šećer u prahu, za posipanje

Sastojci – za punjenje:

  • 1/2 šalice kokosovog vrhnja, dobro ohlađenog
  • 1 šalica komadića veganske čokolade
  • 1 žlica ekstrakta naranče

 

Slatki blagdanski okusi Linzeri - savršeno prhki blagdanski zalogajčići

 

Postupak:

  1. Za kekse, u manjoj zdjeli izmiješaj prosijano brašno, prašak za pecivo i sol.
  2. U većoj zdjeli izmiksaj maslac, sok od naranče, te ekstrakte vanilije i naranče. Polako dodaj mješavinu suhih sastojaka.
  3. Stavi tijesto na pobrašnjenu površinu, mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto. Oblikuj kuglu od tijesta, umotaj u plastičnu foliju i stavi u hladnjak na najmanje 2 sata.
  4. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva, a pleh obloži papirom za pečenje.
  5. Izvadi tijesto iz hladnjaka te ga na dobro pobrašnjenoj površini razvaljaj na debljinu od 3 mm. Kalupima za keksiće izreži jednak broj donjih i gornjih (gornji su s rupom!) keksa.
  6. Peci 8 do 10 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi. Pospi šećerom u prahu.
  7. Za nadjev u maloj posudi zagrij kokosovo vrhnje dok ne počne ključati. Makni s vatre, dodaj komadiće čokolade i ekstrakt naranče, promiješaj. Pusti da se ohladi.
  8. Ohlađenu kremu namaži na donji keks i na to zalijepi gornji keks.

 

15 slatkih ideja! Božićni kolači - skupili smo sve recepte na jednom mjestu!

 

Posjeti Gastro.hr