Pečenje kolača i keksića kod onih organiziranih počinje već početkom prosinca, kako bi baš svi slatki zalogaji bili spremni do Božića. Kod onih drugih, a ponekad i same sebe ubrajamo u tu kategoriji, pečenje počinje tek nekoliko dana prije 25. prosinca. Srećom, tu su naši kolumnisti koji paze kako nam se isto ne bi ponovilo i ove godine, pa su za nas pripremili najslađe recepte, a mi zatim sastavili listu omiljenih blagdanskih kolača i već se bacamo na posao.
Getty Images
Nema Božića bez omiljenih prhkih keksića punjenih najfinijim domaćim džemovima. Pripremite linzere po receptu Mame Drame ili pak one s domaćim pekmezom od malina po receptu Ane s bloga Ana's Baking Chronicles.
Ana Zelić
Klasični američki kolačići s komadićima čokolade uvijek su dobra ideja. Osim što ih vole i mali i veliki, priprema vam neće oduzeti previše vremena pa su idealni za brzinska predbožićna pečenja.
Ana Zelić
Raspuknutići su keksići koje naprosto obožavamo. Sočni i meki iznutra, hrskavi izvana, ovo su keksi čija priprema traje svega pola sata. Smjesi možete dodati i malo lješnjakovog brašna, a i dodatak tostiranog lješnjaka u sredinu također će biti sjajna ideja. Osim čokoladnih, isprobajte i raspucance s limunom.
Thinkstock
Orašasti plodovi poput badema, lješnjaka i pistacija idealan su dodatak baš svakoj slastici, pa je tako naša kolumnistica Pregacha pistacije upakirala u fine, prhke keksiće. Odmah pripremite duplu dozu, navodno s tanjura nestaju neviđenom brzinom.
Irena Gavran
Čokolade nikad dovoljno, zar ne? Da je tako, dokaz su ultimativni čokoladni keksići za baš svaku priliku. I prije i nakon Božića.
Nevena Josipović
Gingerbread čovječuljci ultimativna su blagdanska zabava za male i velike, a pripremiti ih možete prema receptu naših kolumnista Sweety&Spicy.
Sweety and Spicy
Želite li pak nešto složenije hrskave zalogaje i malo više izazova, svakako se upustite u pripremu popularnih macaronsa. Za one divno aromatične od naranče, recept nam donosi Majstor kuhar, majstor slastičar.
Stjepan Hornung
Osim keksića, tu su i nezaobilazni kremasti kolači koji se naprosto ne odbijaju. Mađarica je definitivno jedan od njih, a recept za najfiniji spoj čokolade i mekih kora donosi nam Mama Drama.
Nevena Josipović
Omiljenu medenu pitu pak ove godine pripremamo prema receptu naše nove kolumnistice Bake me by Nina.
Bake Me by Nina
Za one željne nešto ozbiljnijih izazova, tu je i bezvremenski klasik - orahnjača. Meka i sočna, s bogatim punjenjem, svojim će elegantnim izgledom definitivno privući sve poglede kada je poslužite na svom blagdanskom stolu.
Nevena Josipović
Uz orahnjaču, od dizanih slastica pripremiti možete i slasne pužiće s makom i cimetom od kojih će zamirisati cijela kuhinja. Savršeni za božićno jutro!
Olja's Kitchen
Na kraju, blagdane bismo zbilja teško mogli zamisliti bez omiljenih slasnih okruglica. Fritule pripremite na brzinski način s jogurtom ili jabukama ili pak se upustite u pripremu tradicionalnih dalmatinskih slatkih zalogaja i uživajte baš svim osjetilima.
Sretno pečenje i dobar vam tek!
Sandra Simunovic/PIXSELL