Pečenje kolača i keksića kod onih organiziranih počinje već početkom prosinca, kako bi baš svi slatki zalogaji bili spremni do Božića. Kod onih drugih, a ponekad i same sebe ubrajamo u tu kategoriji, pečenje počinje tek nekoliko dana prije 25. prosinca. Srećom, tu su naši kolumnisti koji paze kako nam se isto ne bi ponovilo i ove godine, pa su za nas pripremili najslađe recepte, a mi zatim sastavili listu omiljenih blagdanskih kolača i već se bacamo na posao.
Nema Božića bez omiljenih prhkih keksića punjenih najfinijim domaćim džemovima. Pripremite linzere po receptu Mame Drame ili pak one s domaćim pekmezom od malina po receptu Ane s bloga Ana's Baking Chronicles.
Klasični američki kolačići s komadićima čokolade uvijek su dobra ideja. Osim što ih vole i mali i veliki, priprema vam neće oduzeti previše vremena pa su idealni za brzinska predbožićna pečenja.
Raspuknutići su keksići koje naprosto obožavamo. Sočni i meki iznutra, hrskavi izvana, ovo su keksi čija priprema traje svega pola sata. Smjesi možete dodati i malo lješnjakovog brašna, a i dodatak tostiranog lješnjaka u sredinu također će biti sjajna ideja. Osim čokoladnih, isprobajte i raspucance s limunom.
Orašasti plodovi poput badema, lješnjaka i pistacija idealan su dodatak baš svakoj slastici, pa je tako naša kolumnistica Pregacha pistacije upakirala u fine, prhke keksiće. Odmah pripremite duplu dozu, navodno s tanjura nestaju neviđenom brzinom.
Čokolade nikad dovoljno, zar ne? Da je tako, dokaz su ultimativni čokoladni keksići za baš svaku priliku. I prije i nakon Božića.
Gingerbread čovječuljci ultimativna su blagdanska zabava za male i velike, a pripremiti ih možete prema receptu naših kolumnista Sweety&Spicy.
Želite li pak nešto složenije hrskave zalogaje i malo više izazova, svakako se upustite u pripremu popularnih macaronsa. Za one divno aromatične od naranče, recept nam donosi Majstor kuhar, majstor slastičar.
Osim keksića, tu su i nezaobilazni kremasti kolači koji se naprosto ne odbijaju. Mađarica je definitivno jedan od njih, a recept za najfiniji spoj čokolade i mekih kora donosi nam Mama Drama.
Omiljenu medenu pitu pak ove godine pripremamo prema receptu naše nove kolumnistice Bake me by Nina.
Za one željne nešto ozbiljnijih izazova, tu je i bezvremenski klasik - orahnjača. Meka i sočna, s bogatim punjenjem, svojim će elegantnim izgledom definitivno privući sve poglede kada je poslužite na svom blagdanskom stolu.
Uz orahnjaču, od dizanih slastica pripremiti možete i slasne pužiće s makom i cimetom od kojih će zamirisati cijela kuhinja. Savršeni za božićno jutro!
Na kraju, blagdane bismo zbilja teško mogli zamisliti bez omiljenih slasnih okruglica. Fritule pripremite na brzinski način s jogurtom ili jabukama ili pak se upustite u pripremu tradicionalnih dalmatinskih slatkih zalogaja i uživajte baš svim osjetilima.
Sretno pečenje i dobar vam tek!