Špajza 17. prosinca 2018.

Božićni kolači - skupili smo sve recepte na jednom mjestu!

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako još niste, krajnje je vrijeme da se bacite na pripremu blagdanskih kolačića, a ovu poveznicu svakako spremite i za godine koje tek dolaze.

Pečenje kolača i keksića kod onih organiziranih počinje već početkom prosinca, kako bi baš svi slatki zalogaji bili spremni do Božića. Kod onih drugih, a ponekad i same sebe ubrajamo u tu kategoriji, pečenje počinje tek nekoliko dana prije 25. prosinca. Srećom, tu su naši kolumnisti koji paze kako nam se isto ne bi ponovilo i ove godine, pa su za nas pripremili najslađe recepte, a mi zatim sastavili listu omiljenih blagdanskih kolača i već se bacamo na posao.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Nema Božića bez omiljenih prhkih keksića punjenih najfinijim domaćim džemovima. Pripremite linzere po receptu Mame Drame ili pak one s domaćim pekmezom od malina po receptu Ane s bloga Ana's Baking Chronicles.

 

Možda vas zanima... Linzeri - savršeno prhki blagdanski zalogajčići Kolumne Možda vas zanima... Tradicionalni Linzeri s najslađim tajnim sastojkom Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić


Klasični američki kolačići s komadićima čokolade uvijek su dobra ideja. Osim što ih vole i mali i veliki, priprema vam neće oduzeti previše vremena pa su idealni za brzinska predbožićna pečenja.

 

Možda vas zanima... Američki keksići - hrskavi i stvoreni za uživanje kod kuće Kolumne Možda vas zanima... Keksi s čokoladom i smeđim maslacem - klasika na novi način Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Raspuknutići su keksići koje naprosto obožavamo. Sočni i meki iznutra, hrskavi izvana, ovo su keksi čija priprema traje svega pola sata. Smjesi možete dodati i malo lješnjakovog brašna, a i dodatak tostiranog lješnjaka u sredinu također će biti sjajna ideja. Osim čokoladnih, isprobajte i raspucance s limunom.

 

Možda vas zanima... Čokoladni raspuknutići - ultimativni božićni keksići Kolumne Možda vas zanima... Keksići bez konkurencije - raspucanci s limunom Kolumne

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Orašasti plodovi poput badema, lješnjaka i pistacija idealan su dodatak baš svakoj slastici, pa je tako naša kolumnistica Pregacha pistacije upakirala u fine, prhke keksiće. Odmah pripremite duplu dozu, navodno s tanjura nestaju neviđenom brzinom.

 

Možda vas zanima... Keksići s pistacijom - ultimativni blagdanski hrskavi užitak Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Čokolade nikad dovoljno, zar ne? Da je tako, dokaz su ultimativni čokoladni keksići za baš svaku priliku. I prije i nakon Božića.

 

Možda vas zanima... Zasladi se savršeno hrskavim čokoladnim keksićima Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

 

Gingerbread čovječuljci ultimativna su blagdanska zabava za male i velike, a pripremiti ih možete prema receptu naših kolumnista Sweety&Spicy.

 

Možda vas zanima... Priča o Gingerbreadu: Kućica i slatki stanovnici Kolumne

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Želite li pak nešto složenije hrskave zalogaje i malo više izazova, svakako se upustite u pripremu popularnih macaronsa. Za one divno aromatične od naranče, recept nam donosi Majstor kuhar, majstor slastičar.

 

Možda vas zanima... Savršenstvo: Bijeli macarons s narančom Kolumne

 

 | Author: Stjepan Hornung foto: Stjepan Hornung


Osim keksića, tu su i nezaobilazni kremasti kolači koji se naprosto ne odbijaju. Mađarica je definitivno jedan od njih, a recept za najfiniji spoj čokolade i mekih kora donosi nam Mama Drama.

 

mađarica Možda vas zanima... Mađarica - omiljeni blagdanski klasik Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović


Omiljenu medenu pitu pak ove godine pripremamo prema receptu naše nove kolumnistice Bake me by Nina. 

 

Možda vas zanima... Medena pita - omiljeni kolač blagdanskog stola Kolumne

 

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina


Za one željne nešto ozbiljnijih izazova, tu je i bezvremenski klasik - orahnjača. Meka i sočna, s bogatim punjenjem, svojim će elegantnim izgledom definitivno privući sve poglede kada je poslužite na svom blagdanskom stolu.

 

Možda vas zanima... Orahnjača - jedini recept koji će vam trebati Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović


Uz orahnjaču, od dizanih slastica pripremiti možete i slasne pužiće s makom i cimetom od kojih će zamirisati cijela kuhinja. Savršeni za božićno jutro!


Možda vas zanima... Pužići s makom i cimetom po bakinom receptu Kolumne

 

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

 

Na kraju, blagdane bismo zbilja teško mogli zamisliti bez omiljenih slasnih okruglica. Fritule pripremite na brzinski način s jogurtom ili jabukama ili pak se upustite u pripremu tradicionalnih dalmatinskih slatkih zalogaja i uživajte baš svim osjetilima.

 

Slasne fritule Možda vas zanima... Najbolji recept za starinske dalmatinske fritule s grožđicama Kolumne Fritule Možda vas zanima... Može li bolje: Falše fritule s jogurtom Recepti Možda vas zanima... Brze fritule s jogurtom, jabukama i cimetom Kolumne

 

Sretno pečenje i dobar vam tek!

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.