Kolumne 11. prosinca 2018.

Američki keksići - hrskavi i stvoreni za uživanje kod kuće

foto: Željka Gulan
gastro postao gastro.24sata.hr
"Jeste li već posjetili Advent u Zagrebu? Nas četvero (kćeri, suprug i ja) otišli smo dan prije početka do zagrebačkog parka Maksimir i baš se dobro proveli. No već idući dan vraćajući se s posla pogled na Maksimir mi je unio nemir jer je gužva bila nesnosna...", piše naša kolumnistica Željka.

Najljepši europski Advent tijekom vikenda baš i nije najljepši – more ljudi, gužva, plačljiva djeca. Bome se očaj može vidjeti i u očima odraslih. A to jednostavno nije moj đir.

No zašto ovo pišem? Jer imam grižnju savjesti zbog mojih klinki koje nisu barem jednom do 2x tjedno u centru i ne gledaju lampice. Mojim prijateljima koji nisu iz Zagreba nije jasno zašto nisam svaki dan u centru i uživam u najljepšem europskom adventu. Zato što se svaki put zalijem kuhanim vinom. Zato što su fritule od 20 kn preskupe. Eto.

 

Možda vas zanima... Koliko-toliko pogačice sa sirom po bakinom receptu Kolumne

 

Ja sam Grinch Adventa, skužila sam to već odavno, ali samo kad je riječ o Adventu izvan naše kuće. Jer u našem malom gnijezdu je sve okićeno od 1. prosinca. Mislim da imamo najviše ukrasa u ovom dijelu grada, ako ne i u cijelom. Jedino još muža nisam uspjela nagovoriti da stavimo lampice na cijelu kuću da se vide iz svemira. Pomalo. Američki keksi (chocolate chips cookies). I nastavno na sve ovo što sam izrekla, da me ne zamrzite prije reda, evo jedan recept za uživanje kod kuće. Uz filmove i toplo mlijeko.

 

Možda vas zanima... Cheesecake s tonkom i preljevom od malina Kolumne

 

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Damski kapric - savršen recept za slađe raspoloženje Kolumne

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Potrebno je (mjera je šalica od 2 dl):

  • 2 1/4 šalice brašna
  • 1 mala žličica sode bikarbone
  • 1 mala žličica soli
  • 1 šalica maslaca, sobne temperature
  • 3/4 šalice šećera
  • 3/4 šalice smeđeg šećera
  • 1 mala žličica ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 2 šalice komadića čokolade za kuhanje
  • 1 šalica nasjeckanih oraha/lješnjaka/badema

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Suhe sastojke - brašno, sodu i sol pomiješajte u jednoj zdjeli. U drugoj izmiksajte maslac, šećere i ekstrakt vanilije dok ne dobijete kremastu smjesu u koju ćete dodati jedno po jedno jaje. 
  2. Kada se sve povezalo lagano umiješati prvu suhu smjesu brašna, sode i soli. Umiješati potom i komadiće čokolade i orahe/lješnjake.
  3. Velikom žlicom odvajati tijesto i staviti na pleh na koji ste ranije stavili papir za pečenje. Nemojte stavljati preblizu - meni je u jednom velikom plehu (onom koji dobijete uz pećnicu) bilo najviše šest keksića jer se rašire.
  4. Peći 9-10 minuta dok ne vidite da rubovi postaju tamniji.

Dobar tek!

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.