Najljepši europski Advent tijekom vikenda baš i nije najljepši – more ljudi, gužva, plačljiva djeca. Bome se očaj može vidjeti i u očima odraslih. A to jednostavno nije moj đir.
No zašto ovo pišem? Jer imam grižnju savjesti zbog mojih klinki koje nisu barem jednom do 2x tjedno u centru i ne gledaju lampice. Mojim prijateljima koji nisu iz Zagreba nije jasno zašto nisam svaki dan u centru i uživam u najljepšem europskom adventu. Zato što se svaki put zalijem kuhanim vinom. Zato što su fritule od 20 kn preskupe. Eto.
Ja sam Grinch Adventa, skužila sam to već odavno, ali samo kad je riječ o Adventu izvan naše kuće. Jer u našem malom gnijezdu je sve okićeno od 1. prosinca. Mislim da imamo najviše ukrasa u ovom dijelu grada, ako ne i u cijelom. Jedino još muža nisam uspjela nagovoriti da stavimo lampice na cijelu kuću da se vide iz svemira. Pomalo. Američki keksi (chocolate chips cookies). I nastavno na sve ovo što sam izrekla, da me ne zamrzite prije reda, evo jedan recept za uživanje kod kuće. Uz filmove i toplo mlijeko.
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.
Potrebno je (mjera je šalica od 2 dl):
- 2 1/4 šalice brašna
- 1 mala žličica sode bikarbone
- 1 mala žličica soli
- 1 šalica maslaca, sobne temperature
- 3/4 šalice šećera
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 1 mala žličica ekstrakta vanilije
- 2 jaja
- 2 šalice komadića čokolade za kuhanje
- 1 šalica nasjeckanih oraha/lješnjaka/badema
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Suhe sastojke - brašno, sodu i sol pomiješajte u jednoj zdjeli. U drugoj izmiksajte maslac, šećere i ekstrakt vanilije dok ne dobijete kremastu smjesu u koju ćete dodati jedno po jedno jaje.
- Kada se sve povezalo lagano umiješati prvu suhu smjesu brašna, sode i soli. Umiješati potom i komadiće čokolade i orahe/lješnjake.
- Velikom žlicom odvajati tijesto i staviti na pleh na koji ste ranije stavili papir za pečenje. Nemojte stavljati preblizu - meni je u jednom velikom plehu (onom koji dobijete uz pećnicu) bilo najviše šest keksića jer se rašire.
- Peći 9-10 minuta dok ne vidite da rubovi postaju tamniji.
Dobar tek!