Volim čokoladne raspucance i verzije s narančama i mandarinama, ali najviše volim one s limunom. Recepti su manje više svi slični, no ja sam napokon našla savršeni omjer i savršen sistem pripremanja i pečenja kako bi "raspuklice" ispale što ljepše. U moru recepata, možda baš ovaj bude vaš idealan.
SASTOJCI:
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 50 g maslaca
- prstohvat soli
- naribana korica 1 limuna
- 40 ml ulja
- žličica ekstrakta vanilije
- 350 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice soka od limuna
- 100 g šećera u prahu (za uvaljati)
- 50 g šećera kristal (za uvaljati)
Priprema:
- Izmutiti cijela jaja sa šećerom, maslacem i uljem.
- Dodati ekstrakt vanilije, koricu i sok limuna te na kraju lagano umiješati brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Kad dobijete lijepu glatku smjesu, stavite u frižider na hlađenje.
- Što hladnija i tvrđa, to bolje. Lakše ćete oblikovati kuglice i ljepše će vam se ispeći, dobiti ćete najbolji "raspuknuti" efekt.
- Kuglice radite veličine oraha, prvo uvaljate u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu.
- Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, nekih 10-15 min. U sredini trebaju ostati malo mekši, stajanjem će doći na svoje.
Čuvajte u zatvorenoj kutiji!