Kolumne Foodmas 22. studenoga 2018.

Najbolji recept za starinske dalmatinske fritule s grožđicama

Slasne fritule
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni dalmatinski desert omiljen u mnogim krajevima.

Fritule su tradicionalna hrvatska slastica od prženog tijesta. Ova poslastica slatka je uspomena iz djetinjstva skoro svakog od nas, a iako su jednostavne za raditi rijetko ih viđamo na stolu.  Postoji puno inačica i izvedenica fritula - s jogurtom, jabukama, s razno raznim dodacima. Recepti se prenose s koljena na koljeno te svaka obitelj ima svoju verziju.

 

Možda vas zanima... Brze fritule s jogurtom, jabukama i cimetom Kolumne

 

Najbolje domaće fritule se pripremaju brzo i jednostavno. Mi vam donosimo starinski recept za fritule s grožđicama. 

Potrebno vam je:

  • 500 g brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 2 jaja
  • 50 g suhih grožđica
  • 200 ml mlijeka
  • 0,5 dl rakije
  • 1 žlica ulja
  • 60 g šećera
  • prstohvat soli
  • korica od limuna
  • šećer za posipanje
  • ulje za prženje

Fritule od slanutkovog brašna | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema:

  1. U posudu s malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac uz dodatak 1 žlice šećera  i staviti na toplo da se digne.
  2. U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, grožđice, smokve narezane na kockice, rakiju, ulje, mlijeko i ribane korice od limuna.
  3. Na kraju dodati kvasac, te od svega umijesiti tijesto i pustiti ga da se diže na toplom mjestu 30 minuta.
  4. Gotovo tijesto uzimati žlicom i stavljati na vruće ulje, te pržiti na laganoj vatri dok fritule porumene s obje strane.
  5. Pržene fritule staviti u zdjelu, posuti šećerom, te poslužiti tople.

 

Možda vas zanima... Začinite dan: Vedranove slane fritule s čvarcima Špajza

 

Izrada fritula rukom:

  1. Rukom zgrabite tijesto, stisnite šaku tako da između palca i kažiprsta izleti komad tijesta kao loptica.
  2. Uzmite čajnu žličicu koju ste prije namočili u ulje i zagrabite lopticu tijesta i stavite u vrelo ulje.
  3. Gotove fritule stavite na papirnate maramice da upiju višak masnoće.
     
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.