gastro postao
Tradicionalni dalmatinski desert omiljen u mnogim krajevima.
Fritule su tradicionalna hrvatska slastica od prženog tijesta. Ova poslastica slatka je uspomena iz djetinjstva skoro svakog od nas, a iako su jednostavne za raditi rijetko ih viđamo na stolu. Postoji puno inačica i izvedenica fritula - s jogurtom, jabukama, s razno raznim dodacima. Recepti se prenose s koljena na koljeno te svaka obitelj ima svoju verziju.
Najbolje domaće fritule se pripremaju brzo i jednostavno. Mi vam donosimo starinski recept za fritule s grožđicama.
Potrebno vam je:
- 500 g brašna
- 25 g svježeg kvasca
- 2 jaja
- 50 g suhih grožđica
- 200 ml mlijeka
- 0,5 dl rakije
- 1 žlica ulja
- 60 g šećera
- prstohvat soli
- korica od limuna
- šećer za posipanje
- ulje za prženje
Priprema:
- U posudu s malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac uz dodatak 1 žlice šećera i staviti na toplo da se digne.
- U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, grožđice, smokve narezane na kockice, rakiju, ulje, mlijeko i ribane korice od limuna.
- Na kraju dodati kvasac, te od svega umijesiti tijesto i pustiti ga da se diže na toplom mjestu 30 minuta.
- Gotovo tijesto uzimati žlicom i stavljati na vruće ulje, te pržiti na laganoj vatri dok fritule porumene s obje strane.
- Pržene fritule staviti u zdjelu, posuti šećerom, te poslužiti tople.
Izrada fritula rukom:
- Rukom zgrabite tijesto, stisnite šaku tako da između palca i kažiprsta izleti komad tijesta kao loptica.
- Uzmite čajnu žličicu koju ste prije namočili u ulje i zagrabite lopticu tijesta i stavite u vrelo ulje.
- Gotove fritule stavite na papirnate maramice da upiju višak masnoće.