Prema knjizi Larousse Gastronomique macaron je nastao 1791. godine u samostanu kod Cormeryja, a 1792. proslavile su ga dvije redovnice Karmelićanke koje su ga pripremale bez posebnih okusa i punila.
Postoje dvije metode izrade; francuska koja uključuje proces macronnage i talijanska metoda koja uključuje miješanje bjelanjaka s vrućim šećerom kako bi nastao topli biskvit odnosno meringue smjesa. Tek 1830. godine macarons su se počeli posluživati po dva komada uz dodatak džema ili likera, a danas se poslužuju spojeni po dva, i ispunjeni slojem kreme u raznim kombinacijama. Francuski macarons postali se trend u Sjevernoj Americi 2010. godine.
Za macarons smjesu:
- Bjelanjci 5 kom
- Šećer u prahu 200 g
- Vanilin šećer 1
- Brašno od badema 250 g
Za kandirane naranče:
- Naranča kora 1/2
- Šećer 150 g
Za ganache od naranče:
- Naranča sok 100 ml
- Bijela čokolada 400 g
- Slatko vrhnje 600 ml
- Narančasta slastičarska boja 1 kom
Priprema:
Za macarons smjesu:
- U kotlić (rostfraj posudu) dodam bjelanjke i miksam ih dok ne dobijem lagani snijeg.
- Potom dodam vanilin, šećer u prahu te nastavim miksati dok snijeg ne postane fin i čvrst.
- Slastičarskom šibom rahlo umiješam brašno od badema i kandirane naranče.
- Silikonskom mekom špahtlom miješam i smjesu preklapam što se zove proces macronnage.
- Znam kada je smjesa dobro izmiješana kada podignem špahtlu, a smjesa s nje pada u gustom mlazu (kaže se "like lava") te se mora odmah stopiti s ostatkom.
- Slastičarsku dresir vrećice punim s macarons smjesom te na teflonirani lim oblikujem hrpice Φ(fi) 3 cm.
- Pustim da se macaroni posuše na sobnoj temperaturi sat vremena.
- Pečem u već zagrijanoj pećnici na 160°C do 15 minuta.
- Macaronse pustim da se dobro ohlade.
Za kandirane naranče:
- Ogulim naranči koru i narežem na julienne trakice.
- U tavu dodam malo vode i blanširam julienne trakice naranče. Malo ohladim i u prikladnoj posudi pomiješam sa šećerom.
- Ostavim da odstoji u otvorenoj posudi tri dana.
- Sameljem samo kandiranu naranču (julienne) na multipraktik (kuter) u intervalima (pulse) na krupnije komade.
Za ganache od naranče:
- U kotlić (rostfraj posudu) dodam bijelu razlomljenu čokoladu, zalijem slatkim vrhnjem, sokom on naranče te stavim u toplu kupku.
- Miješam slastičarskom šibom dok ne dobijem glatki ganache. Potom dodam narančaste slastičarske boje po želji i malo ohladim.
- Ohlađene macarone okrenem i pomoću slastičarske dresir vrećice punim gotovim ganacheom te pokrijem drugim macaronom.
- Gotove macaronse stavim u hladnjak da se dobro stegnu i čuvam u hermetički zatvorenoj posudi do posluživanja.
Ostale sjajne recepte našeg novog blogera i kuhara potražite na blogu Majstor kuhar – Majstor slastičar, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu!