Kolumne 06. prosinca 2017.

Čokoladni raspuknutići - ultimativni božićni keksići

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
... Sve što sam htjela jest pustiti pjesme i peći kekse. Toliko sam to željela da sam zaboravila večerati. Da, JA sam zaboravila na glad.

Novi posao, rođendan Čitateljskog kluba, predavanja na fakultetu, planiranje svatova i još 1001 sitnica su na rasporedu ovih dana. 
Jurim, zapisujem si sve što se sjetim kako ne bih zaboravila, trčim (da, dobro ste pročitali - trčim) i imam dojam da ne stignem sve što trebam, a pogotovo one stvari koje želim. 

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Nemojte me krivo shvatiti, svaki gore navedeni aspekt mi se sviđa i volim, no kada se previše stvari nađe na popisu, nekako kao da se ne stignete posvetiti svemu kako i koliko bi htjeli. 

Da, dobra organizacija je ključ svega, no nismo svi dobri u tome, zar ne? 

Ako ste ili se nađete u Osijeku, svakako posjetite mali preslatki Špajz, jer da ne slažem vama teglice, dolazila bi redovno jesti ili samo popiti kavu bez dima gledajući zaljubljeno u hrpu malih slatkih detalja. 

 

Možda vas zanima... Špajz: Zdrava hrana u teglicama Kolumne

 

Kako sam jedna od onih koji su ludi za Božićem i svime što dolazi s time, pomalo imam osjećaj da kasnim s keksima i kićenjem. Jelku smo preksinoć izvadili i namontirali, kuglice i ukrasi su pripremljeni i čekaju. Jer kićenje se ne može 'odraditi', tu mora biti topli napitak, plejlista božićnih pjesama ili jednostavno Bublea, i postepeno raspoređivanje kuglica, ukrasa i lampica. 
I onda premještanje, i još malo, dok to ne bude to. I onda sjednemo gledati nešto, a ja zaljubljeno gledam u lampice i šljokice, koje sve više volim. 

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

I onda se usred filma ustajem i raspoređujem kuglice. I tmurni dani su manje tmurni, jer na prvi tračak mraka se pale lampice. I sretna sam i uzbuđena.

Advent bez keksa je nezamisliv, a ove kekse gledamo već duže vrijeme. Kako se nadam da vi prvo svratite do blogera po provjerene recepte, tako sam i ja kod simpatične Ane. 

U petak navečer sam smjesu pripremila i plan je bio u subotu ujutro ispeći ih. Kažem plan. Jer sam poklopila budilicu i odspavala još dobrih sat vremena. I onda sam odlučila da neću požurivati kekse, kao što to ne radim ni sa kićenjem. Cijeli dan sam razmišljala o keksima i kako ih jedva čekam ispeći. 

 

Možda vas zanima... Pripreme za prosinac: Rudolf keksići Kolumne

 

Došla sam kući i došao je majstor za mašinu koja se pokidala. Da, to je jedna od stvari na popisu. I jedva sam čekala da odu i nebitno je bilo hoće li je popraviti. Htjela sam pustiti pjesme i peći kekse. Toliko sam to željela da sam zaboravila večerati. Da, JA sam zaboravila na glad. 

Dosta trabunjanja, ajmo na nešto konkretno, čega skoro nema više.

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Za raspuknutiće po receptu Shedonistana:

  • 200 g tamne čokolade
  • 60 g maslaca
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 200 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • ekstrakt naranče
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Maslac i čokoladu otopite na pari.
  2. Jaja i šećer pjenasto umutite. Dodajte prethodno otopljenu smjesu i ekstrakt naranče te promiješajte. 
  3. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te prosijte. Dodajte prvoj smjesi i lagano pomiješajte. 
  4. Posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite par sati ili preko noći u hladnjaku. 
  5. Pripremite posudu sa šećerom u prahu, bez grudica. 
  6. Pećnicu upalite na 180° C te dva pleha obložite papirom za pečenje. 
  7. Malom žličicom vadite smjesu te vlažnim rukama oblikujte kuglice.Zatim ih ubacujte u smjesu šećera u prahu i dobro obložite.
  8. Kuglice stavite na pripremljeni pleh na razmaku od 2 cm, jer će se prilikom pečenja raširiti. 
  9. Pecite 10-11 minuta te ostavite da se ohlade. 
  10. Neka vas ne zavara što su skroz mekani i raspadaju se, ako ih pokušate izvaditi čim izađu iz pećnice. 
  11. Ako poput mene imate dva pleha s kuglicama, pecite svaki posebno. 
  12. Ohlađene spremite u limenu kutiju i čuvajte dok se ne pojedu. Ili sakrijte. 

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Kristinu zapratite na blogu Cutie and Pie, a njezine kulinarske majstorije možete potražiti i na istoimenoj Facebook stranici

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.