Kad sam prvi put radila ove keksiće u pitanju je bio naš prvi Božić u stanu. Iako je plan bio nastaviti maminu tradiciju s medenjacima, nekako sam ipak dospjela do ovih preslatkih keksića.
Keksi s poznatim likom soba s crvenim nosom Rudolfa u koje sam dodala začinsku mješavinu za paprenjake.
Bila je to ljubav na prvi pogled i odmah sam znala da je to prava stvar za e-bilten za Zagrebačko kazalište lutaka, jer je jednostavno, slatko i ukusno.
Baš pravi keksi za djecu i sve oni koji se tako osjećaju.
Kao veliko dijete, igrala sam se s keksima u subotu do dva sata ujutro i legla s osmijehom u krevet te slatkih prstiju.
Točka na i bio je adventski kalendar koji mi je prijateljica sama napravila: od obrade drva, preko lijepljenja naljepnica i pisanja teksta do bojanja. Ukras koji već nestrpljivo odbrojava dane...
Paprenjak keksi Rudolf
prilagođeno s bloga Moje Wypieki
Za oko 40 komada bit će vam potrebno:
- 180 g hladnog maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 350 g brašna
- 1 veliko jaje
- 1 žumanjak
- prstohvat soli
- 15 g speculasa/paprenjak mješavine začina
Priprema:
- Sve sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli. Nastavkom za tijesto ili u multipraktiku 'umijesite' tijesto tj. miksajte dok se tijesto ne krene oblikovati u loptu i odvajati od rubova posude.
- Sadržaj izvadite na prijanjajuću foliju i oblikujte u disk. Ostaviti pola sata u hladnjaku.
- Pećnicu zagrijte na 180°C i dva veća pleha obložite papirom za pečenje.
- Tijesto prepolovite i oba razvaljajte na debljinu od otprilike 3 mm na lagano pobrašnjenoj podlozi.
- Izrežite kekse promjera 7 cm okruglim izrezivačem ili čašom.
- Kekse prebacite na masni papir u pleh i pecite 10-12 minuta ili dok lagano ne porumene.
- Izvadite ih na rešetku i ohladite.
Dekoracija:
- 50 g tamne čokolade
- crveni bomboni (M&M's, Skittles,...)
- šećerna glazura
Priprema:
- Tamnu čokoladu otopite u posudi iznad ključale vode, bez da dno posude s čokoladom dodiruje vodu.
- Čokoladu ulijte u slastičarsku vrećicu s malim okruglim nastavkom ili u običnu vrećicu za zamrzivač kojoj se odrezali mali vrh. Pazite da ne pretjerate, bolje započnite s manjom, pa povećajte.
- Čokoladom iscrtajte rogove i oči, a ako želite, možete staviti točkicu čokolade ispod nosa i onda zalijepiti bombon za nos.
- Nos sam zalijepila sa šećernom glazurom koju sam koristila već za kekse u obliku čizmice za Sv. Nikolu
- Bombon umočite u šećernu glazuru i zalijepite za keks. Ostavite da se osuši, pa prebacite u celofansku vrećicu i zapakirajte s mašnicom.
Poklonite dragoj osobi ili spremite u limenu kutiju za svoje ukućane.
Napomena: nestaju dok si rekao keks. ;)
Kristinu zapratite na blogu Cutie and Pie, a njezine kulinarske majstorije možete potražiti i na istoimenoj Facebook stranici.