Kolumne 30. studenoga 2017.

Pripreme za prosinac: Rudolf keksići

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
S keksima sve započinje i završava. Kod mojih prvi su znak adventa bili mekani medenjaci. Mekani i odmah spremni za jesti, a miris koji se širi kućom...Mmm.

Kad sam prvi put radila ove keksiće u pitanju je bio naš prvi Božić u stanu. Iako je plan bio nastaviti maminu tradiciju s medenjacima, nekako sam ipak dospjela do ovih preslatkih keksića.

 

Možda vas zanima... Keksići sa sirom - slasna domaća grickalica Kolumne

 

Keksi s poznatim likom soba s crvenim nosom Rudolfa u koje sam dodala začinsku mješavinu za paprenjake.

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Bila je to ljubav na prvi pogled i odmah sam znala da je to prava stvar za e-bilten za Zagrebačko kazalište lutaka, jer je jednostavno, slatko i ukusno.

Baš pravi keksi za djecu i sve oni koji se tako osjećaju.

Kao veliko dijete, igrala sam se s keksima u subotu do dva sata ujutro i legla s osmijehom u krevet te slatkih prstiju. 
Točka na i bio je adventski kalendar koji mi je prijateljica sama napravila: od obrade drva, preko lijepljenja naljepnica i pisanja teksta do bojanja. Ukras koji već nestrpljivo odbrojava dane... 

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie
 

Paprenjak keksi Rudolf 

prilagođeno s bloga Moje Wypieki

Za oko 40 komada bit će vam potrebno:

  • 180 g hladnog maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 350 g brašna
  • 1 veliko jaje
  • 1 žumanjak
  • prstohvat soli
  • 15 g speculasa/paprenjak mješavine začina

Priprema:

  1. Sve sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli. Nastavkom za tijesto ili u multipraktiku 'umijesite' tijesto tj. miksajte dok se tijesto ne krene oblikovati u loptu i odvajati od rubova posude. 
  2. Sadržaj izvadite na prijanjajuću foliju i oblikujte u disk. Ostaviti pola sata u hladnjaku. 
  3. Pećnicu zagrijte na 180°C i dva veća pleha obložite papirom za pečenje. 
  4. Tijesto prepolovite i oba razvaljajte na debljinu od otprilike 3 mm na lagano pobrašnjenoj podlozi. 
  5. Izrežite kekse promjera 7 cm okruglim izrezivačem ili čašom. 
  6. Kekse prebacite na masni papir u pleh i pecite 10-12 minuta ili dok lagano ne porumene. 
  7. Izvadite ih na rešetku i ohladite.

Dekoracija:

  • 50 g tamne čokolade
  • crveni bomboni (M&M's, Skittles,...)
  • šećerna glazura

Priprema:

  1. Tamnu čokoladu otopite u posudi iznad ključale vode, bez da dno posude s čokoladom dodiruje vodu. 
  2. Čokoladu ulijte u slastičarsku vrećicu s malim okruglim nastavkom ili u običnu vrećicu za zamrzivač kojoj se odrezali mali vrh. Pazite da ne pretjerate, bolje započnite s manjom, pa povećajte.
  3. Čokoladom iscrtajte rogove i oči, a ako želite, možete staviti točkicu čokolade ispod nosa i onda zalijepiti bombon za nos.
  4. Nos sam zalijepila sa šećernom glazurom koju sam koristila već za kekse u obliku čizmice za Sv. Nikolu
  5. Bombon umočite u šećernu glazuru i zalijepite za keks. Ostavite da se osuši, pa prebacite u celofansku vrećicu i zapakirajte s mašnicom.

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Poklonite dragoj osobi ili spremite u limenu kutiju za svoje ukućane.
Napomena: nestaju dok si rekao keks. ;)

Kristinu zapratite na blogu Cutie and Pie, a njezine kulinarske majstorije možete potražiti i na istoimenoj Facebook stranici

 

Možda vas zanima... Sharlotka - pet sastojaka za genijalan desert Kolumne
Možda vas zanima... Potpuno oduševljenje: Ferrero Rocher torta Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.