Brza ljetna salata koja može zamijeniti cijeli obrok

Davorin Višnjić/PIXSELL
Ova bogata salata na tvoj tanjur donosi dašak egzotike
Vidi originalni članak

Dobra je vijest što salata od crnog graha i kvinoje može poslužiti kao glavno jelo, osobito tijekom vrućih ljetnih dana, a lako ju je uklopiti i u jelovnik u funkciji priloga. Zasitit će te, ali je lagana, osvježavajuća i puna različitih okusa i tekstura.

Recept za ovu šarenu salatu na susretu Gastrolovaca testirala je blogerica Mateja Krvarić, autorica bloga Uvijek gladna. 

SALATA OD CRNOG GRAHA I KVINOJE

Sastojci:

  • 120 g kvinoje
  • 230 g konzerviranog Crnog graha Podravka
  • 1 veći zreli mango
  • 1 crvena paprika
  • 1 zreli avokado
  • 1 luk
  • 1 jalapeño papričica
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg korijandra

Za preljev:

Priprema:

  1. Kvinoju prelij s 370 ml vode i zagrijavaj dok ne zakipi. Kuhaj na laganoj vatri 15 minuta. Makni s vatre pa vilicom rastresi kvinoju.
  2. U posudu za salatu stavi ocijeđeni i isprani grah. Zatim najprije mango, pa crvenu papriku i na kraju avokado narezan na kockice.
  3. Luk sitno nareži, a jalapeño papričici ukloni sjemenke i sitno je nareži.
  4. Dodaj i korijandar te ohlađenu kvinoju.
  5. Posebno, u manjoj posudi, pomiješaj sastojke za preljev. Maslinovom ulju dodaj sok limete, med, senf, čili, protisnuti češnjak, sol i svježe mljeveni crni papar.
  6. Prelij preko salate i promiješaj.

Posluži kao samostalno jelo ili odličan prilog. Salatu možeš držati u hladnjaku do posluživanja.

Posjeti Gastro.hr