Pikantno mađarsko varivo najbolje grije!

Fillvlad/Pexels Pikantno mađarsko varivo s mljevenim mesom grije nas zimi
Tradicionalni gulaš nacionalno je jelo Mađarske, vrlo jednostavno i blagotvorno. Negdje je između variva i juhe, vrlo sočnog okusa, a predstavlja savršen spoj junetine i povrća, pojačan velikom dozom slatke paprike
Vidi originalni članak

Premda tipičan mađarski gulaš sadrži meso izrezano na kockice, najčešće junetinu, u ovom varivu izbor je pao na mljevenu junetinu. Savršeno se sljubljuje uz povrće i tople arome rajčice.

Za kuhinju naših susjeda također su karakteristični začini koji griju, poput mljevene paprike, mažurana i kumina. U svakom slučaju ovo jelo treba biti pikantnije, no ljutinu ipak odredi prema svom ukusu.

Mađarsko varivo s mljevenim mesom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 mrkve
  • 2 glavice luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 250 g krumpira
  • 100 g šampinjona
  • 2 žlice repičina ulja
  • 400 g mljevene junetine
  • 200 g pasirane rajčice
  • 500 ml soka od rajčica
  • 300 ml jušnog temeljca
  • 2 žlice ljute mljevene paprika
  • 1 žlica suhog mažurana
  • 1 žličica kumina
  • naribana korica polovice limuna
  • 100 zamrznutog graška
  • sol i papar

 

Mediteran na tanjuru Španjolski lonac – bolji i od domaćeg gulaša

 

Priprema:

  1. Luk nasjeckaj, a češnjak propasiraj.
  2. Krumpir i mrkvu oguli te nareži na kockice, odnosno ploške. Šampinjone očisti i nareži na četvrtine.
  3. Zagrij ulje pa poprži meso da se počne razdvajati na manje grudice. Umiješaj luk, češnjak, povrće i krumpir pa sve zajedno pirjaj nekoliko minuta.
  4. Umiješaj pasirane rajčice, sok od rajčica i temeljac, mljevenu papriku, mažuran, kumin i koricu limuna, poklopi i kuhaj 30-40 minuta. Pet minuta prije kraja dodaj grašak.
  5. Varivo kušaj i po potrebi još začini (trebalo bi biti dosta pikantno). Uz to ponudi raženi ili integralni kruh.

 

Recepti otrgnuti od zaborava Mađarski gulaš – gusta 'pastirska' juha punog okusa

Posjeti Gastro.hr