gastro postao
Tradicionalni gulaš nacionalno je jelo Mađarske, vrlo jednostavno i blagotvorno. Negdje je između variva i juhe, vrlo sočnog okusa, a predstavlja savršen spoj junetine i povrća, pojačan velikom dozom slatke paprike
Premda tipičan mađarski gulaš sadrži meso izrezano na kockice, najčešće junetinu, u ovom varivu izbor je pao na mljevenu junetinu. Savršeno se sljubljuje uz povrće i tople arome rajčice.
Za kuhinju naših susjeda također su karakteristični začini koji griju, poput mljevene paprike, mažurana i kumina. U svakom slučaju ovo jelo treba biti pikantnije, no ljutinu ipak odredi prema svom ukusu.
Mađarsko varivo s mljevenim mesom
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 mrkve
- 2 glavice luka
- 1 češanj češnjaka
- 250 g krumpira
- 100 g šampinjona
- 2 žlice repičina ulja
- 400 g mljevene junetine
- 200 g pasirane rajčice
- 500 ml soka od rajčica
- 300 ml jušnog temeljca
- 2 žlice ljute mljevene paprika
- 1 žlica suhog mažurana
- 1 žličica kumina
- naribana korica polovice limuna
- 100 zamrznutog graška
- sol i papar
Priprema:
- Luk nasjeckaj, a češnjak propasiraj.
- Krumpir i mrkvu oguli te nareži na kockice, odnosno ploške. Šampinjone očisti i nareži na četvrtine.
- Zagrij ulje pa poprži meso da se počne razdvajati na manje grudice. Umiješaj luk, češnjak, povrće i krumpir pa sve zajedno pirjaj nekoliko minuta.
- Umiješaj pasirane rajčice, sok od rajčica i temeljac, mljevenu papriku, mažuran, kumin i koricu limuna, poklopi i kuhaj 30-40 minuta. Pet minuta prije kraja dodaj grašak.
- Varivo kušaj i po potrebi još začini (trebalo bi biti dosta pikantno). Uz to ponudi raženi ili integralni kruh.