Merveilles - fašnička chic poslastica iz Francuske

Coeurdebastides.com Merveilles d'Aquitaine - tradicionalne francuske fašnićke slastice
Diljem Francuske ove tradicionalne pržene kolačiće s dobrim razlogom nazivaju ‘čudesima’, a mi imamo odličan recept za to francusko slatko čudo
Vidi originalni članak

Merveille na francuskom znači ‘čudo’, I baš ta riječ prikladno odgovara ovoj poslastici. Jer, može li slatko tijesto od jaja s rakijom, prženo dok se ne napuhne, a zatim zašećereno dok ne postane prijetnja zubima, biti išta manje od čuda?

Ovaj stoljećima stari slatkiš iz francuske Akvitanije, regije koja Bordeaux smatra svojim glavnim gradom, tradicionalno se izrađivao za karneval, ali s obzirom na to da se radi o doista ukusnoj poslastici, vrlo se često nađe na obiteljskim stolovima i u drugim posebnim prilikama.

 

slatki vodič Znamo gdje se u Zagrebu i Splitu jedu najbolje krafne!

 

Ono što također treba istaknuti jest da ih možeš raditi u raznim oblicima, primjerice, možeš tijesto narezati na duge trake ili na male trokutiće s rezom po sredini napravljenim kotačićem za raviole. Također, razliku čini i koje ulje odabereš za prženje – možeš i ono od uljane repice ili ono od sjemenki grožđa.

Ovo je definitivno slatkiš za zabavu, a ima li bolje i uzbudljivije zabave od fašnika u kombinaciji s ovim slatkim zalogajima?

 

Merveilles

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 1 jaje, lagano razmućeno
  • 3 žumanjka, lagano razmućena
  • 100 g maslaca, rastopljenog i malo rashlađenog
  • naribana korica po 1 limuna i 1 naranče
  • 3 žlice ruma
  • ½ čaše vode

Fašničke poslastice Aromatične kroštule stvorene za uživanje

 

Priprema:

  1. U veliku zdjelu prosij brašno sa solju i praškom za pecivo, pa im dodaj šećer i vanillin šećer.
  2. U drugoj zdjeli pjenasto smiksaj jaje, žumanjke, rastopljeni maslac, limunovu i narančinu koricu, rum i vodu. Dodaj brašno sa šećerom te umijesi tijesto. Po potrebi dodaj još vode.
  3. Tijesto potom kratko mijesi na pobrašnjenoj radnoj plohi. Zamotaj ga u plastičnu foliju i ostavi u hladnjaku najmanje 3 sata.
  4. Potom tijesto razvaljaj na centimetar debljine i nareži na kvadrate veličine 5x5 cm (koje možeš prerezati popola da dobiješ trokute). Prži ih oko 5 minuta u puno vrućeg ulja te višak masnoće ocijedi na papirnatim kuhinjskim ubrusima.
  5. Posluži s kompotom od dunja, poprženim pinjolima, svježim sirom i sušenim smokvama.

 

hit recept Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu karnevalske slastice Talijanske fritule s kremom od jaja – naš novi favorit

 

 

Posjeti Gastro.hr