Friciolin ili farciò tipična su fašnička poslastica u Pijemontu, a postoje recepti za njih stari i nekoliko stotina godina. To je jedan od onih recepata koji se nasljeđuje s koljena na koljeno i koji je neodoljivo povezan s bakinom kuhinjom. Jer što ima ljepše od mirisa djetinjstva i bakinih delicija.
Farciò se rade od začinjenog tijesta, a karakteristika im je da su mekani i napuhani pa ih je zbog toga, u knjizi recepata iz 16. stoljeća, Bartolomeo Scappija opisao kao "palačinke pune vjetra"!
Zapravo se radi o poslastici vrlo sličnoj našim fritulama koje osvajaju pahuljastom teksturom te se definitivno jedna od najpopularnijih fašničkih poslastica ne samo u Italiji, nego i u ostatku Europe. No ovaj put punjene su slatkom kremom i to im daje posebnu draž.
Nadamo se da će ti se svidjeti jer ovo je definitivno naš ovogodišnji fašnički favorit. Ok, možda stoga što sadrže i fino desertno vino marsalu! Za djecu i one koji ne piju alkohol, možeš pripremiti verziju bez marsale.
Farciò con la crema
Sastojci - za fritule:
- 150 g brašna
- 150 ml mlijeka
- 3 jaja
- naribana limunova korica
- 1 vanilin šećer
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žlice marsale
Sastojci - za kremu:
- 200 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 60 g šećera u prahu
- komad limunove korice
- prstohvat soli
Postupak:
- Za farciò u manjem loncu zagrij mlijeko. Kad zakipi, lagano ga posoli i uspi prosijano brašno te odmah promiješaj kuhačom. Kuhaj na laganoj vatri 15 minuta neprestano miješajući.
- Dodaj naribanu limunovu koricu i marsalu. Smjesu prebaci u hladnu posudu i ostavi da se ohladi. Potom umiješaj jedno po jedno jaje, šećer i prašak za pecivo.
- Pripremi kremu na sljedeći način: na laganu vatru stavi mlijeko s limunovom koricom i pusti da zakipi. Na vatru stavi i lonac dopola pun vode. Za to vrijeme u vatrostalnoj ili posudi od inoksa pjenasto razmuti žumanjke sa šećerom.
- Kad mlijeko zakipi, ulij ga u pjenastu smjesu od žumanjaka i promiješaj te stavi u posudu u kojoj kipi voda pa, miješajući drvenom kuhačom, kuhaj na pari dok se krema ne zgusne. Krema je gotova kad po ispupčenoj strani kuhače možeš povući čist potez prstom.
- Isprži farcio: na vatru stavi širok lonac s dosta ulja. Kad postane vruće, u njega spuštaj kuglice od tijesta veličine oraha oblikovane žličicom. Prži dok uštipci ne postanu zlatnožuti.
- Izvadi ih i ostavi na kuhinjskom papirnatom ubrusu da se ocijedi višak masnoće. Potom ih pospi šećerom u prahu i posluži s kremom od jaja i limuna.