Recepti Desert 22. siječnja 2025.

Palmiers, karnevalska hit slastica od samo 2 sastojka

Desert
12 MIN
14 MIN
12
JEDNOSTAVNO
palmiers
Palmiers
foto: Confetti & Bliss/Pinterest
Palmiers je nevjerojatno jednostavno napraviti. Od samo 2 sastojka i nakon 10-ak minuta pečenja, dobit ćeš fine hrskave kolačiće kojih se ne bi posramila ni najpopularnija pekara u gradu

U potrazi za karnevalskim slasticama koje nisu krafne, fritule i kroštule, put nas je naveo do Francuske i njihova jednostavnog recepta za slasne hrskave kolačiće od tijesta nalik lisnatom za koje su potrebna samo 2 sastojka!

Palmiers su klasični francuski kolačići. Slatki i puni maslaca pa se slobodno možeš kladiti da će nestati u trenu, bez obzira na to koliku količinu pripremiš. Palmiers ("palme"), dobili su naziv zbog sličnosti kolačića s palminim lišćem.

Obilje maslaca i šećera

Ovi elegantni kolačići su fino hrskavi i toliko puni maslaca da se tope u ustima. Uz njih savršeno paše engleski čaj tako da ih možeš upariti sa šalicom earl greya (ne zaboravi dodati punomasno mlijeko i žlicu meda).

 

krafeni.jpg Možda vas zanima... Imamo najboljih 9 recepata za fašničke poslastice Recepti

Unatoč njihovom impresivnom izgledu, palmiers zahtijevaju samo 2 jednostavna sastojka - lisnato tijesto i šećer. Ukusni su u svojoj jednostavnosti, iako ih možeš dodatno obogatiti raznim začinima (primjerice s cimetom su jako, jako fini!) i suhim voćem. Također, možeš potpuno preskočiti šećer i napraviti slane palmiere, ako ih više voliš.

Naravno, ako nemaš vremena umijesiti vlastito lisnato tijesto koristi ono kupovno i kreni od 5. koraka u uputama za palmiers.

palmiers | Author: Luís Miguel Costa/Pinterest Palmiers foto: Luís Miguel Costa/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Palmiers
12 MIN
pripreme
14 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Lisnato tijesto 400 g
  • Šećer 100 g
Postupak
  1. Razvaljaj lisnato tijesto u pravokutnik veličine cca 50x35 te pospi šećerom- Ako koristiš cimet, dodaj i njega u ovom trenutku.


  2. Smotaj s obje strane tako da se role dotaknu u sredini. Tijesto pažljivo nareži na komade debele 5 mm.


  3. Stavi ih na lim obložen papirom za pečenje i peci 7-9 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

    Potom ih lopaticom pažljivo okreni i peci još 3-5 minuta. Izvadi na rešetku i ostavi da se ohlade. 


Ako koristiš cimet, dodat će ovim slasticama divnu aromu, a to je onda treći sastojak 😊

 

melkior bašić fritule Možda vas zanima... Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu Recepti krafne Možda vas zanima... Najbolje domaće krafne prema receptu Darka Debića Recepti