Recepti 25. siječnja 2024.

Palmiers, karnevalska hit slastica od samo 2 sastojka

Palmiers
Palmiers foto: Instagram @laurasbakery
gastro postao gastro.24sata.hr
Palmiere je nevjerojatno jednostavno napraviti. Sa samo dva sastojka i nakon 10-ak minuta pečenja, dobit ćeš fine hrskave kolačiće kojih se ne bi posramila ni najpopularnija pekara u gradu

U potrazi za karnevalskim slasticama koje nisu krafne, fritule i kroštule, put nas je naveo do Francuske i njihova jednostavnog recepta za slasne hrskave kolačiće od tijesta nalik lisnatom za koje su potrebna samo 2 sastojka!

Palmiers su klasični francuski kolačići. Slatki i puni maslaca pa se slobodno možeš kladiti da će nestati u trenu, bez obzira na to koliku količinu pripremiš. Palmiers ("palme"), dobili su naziv zbog sličnosti kolačića s palminim lišćem.

Obilje maslaca i šećera

Ovi elegantni kolačići su fino hrskavi i toliko puni maslaca da se tope u ustima. Uz njih savršeno paše engleski čaj tako da ih možeš upariti sa šalicom earl greya (ne zaboravi dodati punomasno mlijeko i žlicu meda).

 

Krafne Možda vas zanima... Krafne Marije Herjavić Jerkić pravi su hit na Instagramu! Recepti

 

 

Unatoč njihovom impresivnom izgledu, palmiers zahtijevaju samo dva jednostavna sastojka - lisnato tijesto i šećer. Ukusni su u svojoj jednostavnosti, iako ih možeš dodatno obogatiti raznim začinima (primjerice s cimetom su jako, jako fini!) i suhim voćem. Također, možeš potpuno preskočiti šećer i napraviti slane palmiere, ako ih više voliš.

Naravno, ako nemaš vremena umijesiti vlastito lisnato tijesto koristi ono kupovno i kreni od 5. koraka u uputama za palmiers.

Palmiers | Author: Pixabay Palmiers foto: Pixabay

Palmiers

Sastojci - za tijesto:

  • 150 g brašna
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca, zamrznutog
  • 5-6 žlica ledene vode

Sastojci - za posipanje:

  • 100 g šećera
  • 2 žličice cimeta

 

krafeni.jpg Možda vas zanima... Imamo najboljih 9 recepata za fašničke poslastice Recepti

 

Priprema:

  1. U zdjelu prosij brašno sa solju. Na to na ribežu naribaj zamrznuti maslac. Rahlo promiješaj vilicom kako bi se maslac pobrašnio.
  2. Smjesu nakapaj ledenom vodom pa promiješaj vilicom da se sastojci prožmu. Umijesi tijesto, ali nemoj ga previše mijesiti kako se ne bi zagrijalo i poslije bilo žilavo.
  3. Od tijesta oblikuj manji kvadrat pa ga omotaj plastičnom folijom i ostavi u hladnjaku najmanje 30 minuta.
  4. Tijesto potom razvaljaj na pravokutnik veličine 45x24 cm pa ga po duljoj stranici preklopi na trećine, poput pisma. Ponovno ga ostavi 30 minuta u hladnjaku te opet razvaljaj i preklopi. To ponovi još jednom pa nakon posljednjeg hlađenja tijesto prereži popola - svaku polovicu posebno zamotaj u foliju i ostavi u hladnjaku još najmanje sat vremena.
  5. Potom svaki komad tijesta tanko razvaljaj u pravokutnik veličine 50x35 te pospi mješavinom šećera i cimeta.
  6. Smotaj s obje strane tako da se role dotaknu u sredini. Tijesto pažljivo nareži na komade debele 5 mm.
  7. Stavi ih na lim obložen papirom za pečenje i peci 7 do 9 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Potom ih lopaticom pažljivo okreni i peci još 3 do 5 minuta. Izvadi na rešetku i ostavi da se ohlade. 
  8. Za pripravu ove delicije možeš upotrijebiti i gotovo lisnato tijesto.

 

 

Fritule Melkiora Bašića Možda vas zanima... Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.