Recepti 12. prosinca 2019.

Dosta ti je falših? Napravi prave fritule s grožđicama!

Fritule
foto: Goran Jakuš
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo ti starinski recept za fritule s grožđicama.

Danas postoji puno verzija i izvedenica fritula -  s jogurtom, jabukama... Ali samo je jedan recept za one prave fritule i to su one koje su mijesile naše bake. Recepti se prenose s koljena na koljeno te svaka obitelj ima svoju verziju.

Ovo tradicionalno dalmatinsko jelo zapravo je sirotinjski kolač: malo brašna, kvasca, jaja, šaka suhvica (grožđica) i bićerin rakije. Kada je tijesto gotovo i lijepo se diglo, vrijeme je da kreneš s prženjem.

 

fritule Možda vas zanima... RECEPT DANA: Brze i fine fritule s jogurtom Recepti

 

Tijesto možeš grabiti malom žlicom, ali najbolje je rukom. Rukom zgrabi tijesto, stisni šaku tako da između palca i kažiprsta izleti komad tijesta kao loptica. Uzmi čajnu žličicu koju si prije namočila u ulje i zagrabi lopticu tijesta i stavi u vrelo ulje. Gotove fritule stavi na papirnate maramice da upiju višak masnoće.

 

Možda vas zanima... Slane fritule ove su zime totalni hit! Evo kako ih pripremiti Recepti

 

Donosimo ti starinski recept za fritule s grožđicama. 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 2 jaja
  • 50 g suhih grožđica
  • 200 ml mlijeka
  • 0,5 dl rakije
  • 1 žlica ulja
  • 60 g šećera
  • prstohvat soli
  • korica od limuna
  • šećer za posipanje
  • ulje za prženje

 

Fritule Možda vas zanima... Može li bolje: Falše fritule s jogurtom Recepti

 

Priprema:

  1. U posudu s malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac uz dodatak žlice šećera  i staviti na toplo da se digne.
  2. U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, grožđice, rakiju, ulje, mlijeko i ribane korice od limuna.
  3. Na kraju dodati kvasac, te od svega umijesiti tijesto i pustiti ga da se diže na toplom mjestu 30 minuta.
  4. Gotovo tijesto uzimati žlicom i stavljati na vruće ulje, te pržiti na laganoj vatri dok fritule porumene s obje strane.
  5. Pržene fritule staviti u zdjelu, posuti šećerom i poslužiti tople.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.