Danas postoji puno verzija i izvedenica fritula - s jogurtom, jabukama... Ali samo je jedan recept za one prave fritule i to su one koje su mijesile naše bake. Recepti se prenose s koljena na koljeno te svaka obitelj ima svoju verziju.
Ovo tradicionalno dalmatinsko jelo zapravo je sirotinjski kolač: malo brašna, kvasca, jaja, šaka suhvica (grožđica) i bićerin rakije. Kada je tijesto gotovo i lijepo se diglo, vrijeme je da kreneš s prženjem.
Tijesto možeš grabiti malom žlicom, ali najbolje je rukom. Rukom zgrabi tijesto, stisni šaku tako da između palca i kažiprsta izleti komad tijesta kao loptica. Uzmi čajnu žličicu koju si prije namočila u ulje i zagrabi lopticu tijesta i stavi u vrelo ulje. Gotove fritule stavi na papirnate maramice da upiju višak masnoće.
Donosimo ti starinski recept za fritule s grožđicama.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 25 g svježeg kvasca
- 2 jaja
- 50 g suhih grožđica
- 200 ml mlijeka
- 0,5 dl rakije
- 1 žlica ulja
- 60 g šećera
- prstohvat soli
- korica od limuna
- šećer za posipanje
- ulje za prženje
Priprema:
- U posudu s malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac uz dodatak žlice šećera i staviti na toplo da se digne.
- U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, grožđice, rakiju, ulje, mlijeko i ribane korice od limuna.
- Na kraju dodati kvasac, te od svega umijesiti tijesto i pustiti ga da se diže na toplom mjestu 30 minuta.
- Gotovo tijesto uzimati žlicom i stavljati na vruće ulje, te pržiti na laganoj vatri dok fritule porumene s obje strane.
- Pržene fritule staviti u zdjelu, posuti šećerom i poslužiti tople.