Recepti 25406 prikaza 25. studenoga 2019.

Slane fritule ove su zime totalni hit! Evo kako ih pripremiti

Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Fritule su jednostavne i brze za pripremu, ne traže puno sastojaka i mogu se kombinirati s raznim preljevima i umacima. No, došlo je vrijeme da ih probaš u malo drugačijem izdanju

Sezona naše omiljene zimske slastice napokon je počela. Iako su fritule poznate kao desert, ovog smo ti puta odlučili predstaviti dva načina na koja možeš pripremiti slane fritule. Postoji više namirnica s kojima se mogu kombinirati, poput čvaraka, paprike ili bundeve, ali mi ti u ovom članku donosimo dvije najjednostavnije verzije – jednu s tikvicama i drugu s kiselim mlijekom.

Fritule s tikvicama i svježim sirom

Ove namirnice nisu skupe i uglavnom ih često imamo u hladnjaku. Budući da su fritule same po sebi suhe, tikvice u kombinaciji sa svježim sirom daju im dodatnu sočnost i bogatiji okus.

Sastojci

  • 250 g svježeg sira
  • 250 g ocijeđenih i naribanih tikvica
  • 150 g oštrog brašna
  • 150 g glatkog brašna
  • Zvijezda suncokretovo ulje 5+
  • prašak za pecivo
  • 2 veća jajeta
  • 2,5 dcl jogurta
  • 2 žlice rakije
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Postupak

  1. U zasebnoj zdjeli pomiješaj brašno s praškom za pecivo i dodaj sir, tikvice, rakiju i sol. Sastojke dobro promiješaj i pusti da odstoje u hladnjaku 15-ak minuta.
  2. Za to vrijeme dobro izmuti jaja s malo šećera i jogurtom. Nakon toga izvadi zdjelu iz hladnjaka i u nju ulij smjesu s jajima te dobro promiješaj.
  3. U lonac stavi ulje i pusti da se dobro zagrije. Nakon toga tijesto vadi manjom žlicom kako bi dobila sitne okruglice i stavljaj ih u zagrijano ulje.
  4. Fritule su gotove kada poprime lijepu zlatnu boju. Ako se ne okrenu same, onda ih nakon 10 do 15 sekundi (ovisno o veličini) okreni kako bi provjerila jesu li uhvatile boju.

Fritule s kiselim mlijekom

Malo drugačija verzija slanih fritula svoj fantastičan okus duguje kiselom mlijeku, koje čini ključan sastojak u pripremi ovog tijesta. Naravno, kako bi jelo bilo potpuno, uvijek je dobro dodati osvježavajući umak na bazi jogurta i češnjaka.

Sastojci:

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Postupak

  1. U zdjeli pomiješaj kiselo mlijeko i sodu bikarbonu te ostavi sa strane kako bi se smjesa aktivirala. Za to vrijeme nalij ulje u dublju posudu i pusti da se zagrije do optimalne temperature.
  2. U drugoj posudi pomiješaj brašno, šećer i sol. Potom postepeno dodaj kiselo mlijeko i miješaj te u više navrata dodaj svježe mlijeko (žlicu po žlicu).
  3. Kada tijesto poprimi ljepljivu teksturu, možeš ga uz pomoć dviju žlica oblikovati i stavljati u vrelo ulje. Fritule su gotove kada poprime zlatnu boju. Nakon vađenja stavi ih na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće.
  4. Umak napravi na bazi jogurta, vrhnja i češnjaka i uživaj!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.