Recepti 07. veljače 2023.

Merveilles - fašnička chic poslastica iz Francuske

Merveilles d'Aquitaine
Merveilles d'Aquitaine - tradicionalne francuske fašnićke slastice foto: Coeurdebastides.com
gastro postao gastro.24sata.hr
Diljem Francuske ove tradicionalne pržene kolačiće s dobrim razlogom nazivaju ‘čudesima’, a mi imamo odličan recept za to francusko slatko čudo

Merveille na francuskom znači ‘čudo’, I baš ta riječ prikladno odgovara ovoj poslastici. Jer, može li slatko tijesto od jaja s rakijom, prženo dok se ne napuhne, a zatim zašećereno dok ne postane prijetnja zubima, biti išta manje od čuda?

Ovaj stoljećima stari slatkiš iz francuske Akvitanije, regije koja Bordeaux smatra svojim glavnim gradom, tradicionalno se izrađivao za karneval, ali s obzirom na to da se radi o doista ukusnoj poslastici, vrlo se često nađe na obiteljskim stolovima i u drugim posebnim prilikama.

 

Meet Mia Možda vas zanima... Znamo gdje se u Zagrebu i Splitu jedu najbolje krafne! Najave

 

Ono što također treba istaknuti jest da ih možeš raditi u raznim oblicima, primjerice, možeš tijesto narezati na duge trake ili na male trokutiće s rezom po sredini napravljenim kotačićem za raviole. Također, razliku čini i koje ulje odabereš za prženje – možeš i ono od uljane repice ili ono od sjemenki grožđa.

Ovo je definitivno slatkiš za zabavu, a ima li bolje i uzbudljivije zabave od fašnika u kombinaciji s ovim slatkim zalogajima?

 | Author: Pinterest Merveilles se mogu rezati u raznim oblicima foto: Pinterest

 

Merveilles

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 1 jaje, lagano razmućeno
  • 3 žumanjka, lagano razmućena
  • 100 g maslaca, rastopljenog i malo rashlađenog
  • naribana korica po 1 limuna i 1 naranče
  • 3 žlice ruma
  • ½ čaše vode
Možda vas zanima... Aromatične kroštule stvorene za uživanje Recepti

 

Priprema:

  1. U veliku zdjelu prosij brašno sa solju i praškom za pecivo, pa im dodaj šećer i vanillin šećer.
  2. U drugoj zdjeli pjenasto smiksaj jaje, žumanjke, rastopljeni maslac, limunovu i narančinu koricu, rum i vodu. Dodaj brašno sa šećerom te umijesi tijesto. Po potrebi dodaj još vode.
  3. Tijesto potom kratko mijesi na pobrašnjenoj radnoj plohi. Zamotaj ga u plastičnu foliju i ostavi u hladnjaku najmanje 3 sata.
  4. Potom tijesto razvaljaj na centimetar debljine i nareži na kvadrate veličine 5x5 cm (koje možeš prerezati popola da dobiješ trokute). Prži ih oko 5 minuta u puno vrućeg ulja te višak masnoće ocijedi na papirnatim kuhinjskim ubrusima.
  5. Posluži s kompotom od dunja, poprženim pinjolima, svježim sirom i sušenim smokvama.

 

Fritule Melkiora Bašića Možda vas zanima... Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu Recepti fritule Možda vas zanima... Talijanske fritule s kremom od jaja – naš novi favorit Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.