Miješano bobičasto voće sa slatkim njokima od palente

Isprobajte njoke kao desert sa šarenim bobičastim voćem
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 268

Nadjev

  • 100 g jagode
  • 100 g borovnice
  • 100 g maline
  • 4 žlica konjak (38 vol % alkoh.)
  • 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
  • 1 žlica šećer, u prahu

Njoki

  • 250 ml voda
  • 50 ml sok od limuna (prirod. svježi)
  • 3 žlica šećer, u prahu
  • 15 g maslac, neslani
  • 5 žlica kukuruzno brašno ili krupica
  • 1 mala žlica limunova korica
  • 4 žlica grožđice

Priprema

  1. Poškropite bobice (možete iskoristiti i drugu kombinaciju bobičastog voća) konjakom i narančinim sokom pa ostavite da se mariniraju 1 sat. Grožđice (bez koštica) namočite 20 minuta u malo vruće vode ili narančinog soka.
  2. Obložite posudu za pečenje papirom za pečenje. Za njoke: stavite vodu, limunov sok, šećer i maslac u duboku tavu i zakuhajte. Smanjite vatru i postupno dodajte palentu. Kuhajte, često miješajući, 5 minuta da sve postane gusto i kremasto.
  3. Skinite s vatre i umijesite limunovu koricu i grožđice s kojih ste ocijedili narančin sok. Lopaticom uronjenom u hladnu vodu raširite palentu po papiru za pečenje u sloj debeo 1 cm. Ostavite da se ohladi i stisne. Zatim je razrežite na 4 trokuta. Zagrijte roštilj tavu ili lončić i pecite palentu na srednje jakoj vatri 1-2 minute sa svake strane da poprimi zlaćanu boju.
  4. Prebacite bobice, zajedno s tekućinom od marinade, na 4 tanjura i poslužite s njokima od palente. Ukrasite šećerom u prahu.
Posjeti Gastro.hr