gastro postao
Isprobajte njoke kao desert sa šarenim bobičastim voćem
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 268
Nadjev
- 100 g jagode
- 100 g borovnice
- 100 g maline
- 4 žlica konjak (38 vol % alkoh.)
- 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
- 1 žlica šećer, u prahu
Njoki
- 250 ml voda
- 50 ml sok od limuna (prirod. svježi)
- 3 žlica šećer, u prahu
- 15 g maslac, neslani
- 5 žlica kukuruzno brašno ili krupica
- 1 mala žlica limunova korica
- 4 žlica grožđice
Priprema
- Poškropite bobice (možete iskoristiti i drugu kombinaciju bobičastog voća) konjakom i narančinim sokom pa ostavite da se mariniraju 1 sat. Grožđice (bez koštica) namočite 20 minuta u malo vruće vode ili narančinog soka.
- Obložite posudu za pečenje papirom za pečenje. Za njoke: stavite vodu, limunov sok, šećer i maslac u duboku tavu i zakuhajte. Smanjite vatru i postupno dodajte palentu. Kuhajte, često miješajući, 5 minuta da sve postane gusto i kremasto.
- Skinite s vatre i umijesite limunovu koricu i grožđice s kojih ste ocijedili narančin sok. Lopaticom uronjenom u hladnu vodu raširite palentu po papiru za pečenje u sloj debeo 1 cm. Ostavite da se ohladi i stisne. Zatim je razrežite na 4 trokuta. Zagrijte roštilj tavu ili lončić i pecite palentu na srednje jakoj vatri 1-2 minute sa svake strane da poprimi zlaćanu boju.
- Prebacite bobice, zajedno s tekućinom od marinade, na 4 tanjura i poslužite s njokima od palente. Ukrasite šećerom u prahu.