Recepti 13. listopada 2014.

Miješano bobičasto voće sa slatkim njokima od palente

Miješano bobičasto voće sa slatkim njokima od palente
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobajte njoke kao desert sa šarenim bobičastim voćem

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 268

Nadjev

  • 100 g jagode
  • 100 g borovnice
  • 100 g maline
  • 4 žlica konjak (38 vol % alkoh.)
  • 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
  • 1 žlica šećer, u prahu

Njoki

  • 250 ml voda
  • 50 ml sok od limuna (prirod. svježi)
  • 3 žlica šećer, u prahu
  • 15 g maslac, neslani
  • 5 žlica kukuruzno brašno ili krupica
  • 1 mala žlica limunova korica
  • 4 žlica grožđice

Priprema

  1. Poškropite bobice (možete iskoristiti i drugu kombinaciju bobičastog voća) konjakom i narančinim sokom pa ostavite da se mariniraju 1 sat. Grožđice (bez koštica) namočite 20 minuta u malo vruće vode ili narančinog soka.
  2. Obložite posudu za pečenje papirom za pečenje. Za njoke: stavite vodu, limunov sok, šećer i maslac u duboku tavu i zakuhajte. Smanjite vatru i postupno dodajte palentu. Kuhajte, često miješajući, 5 minuta da sve postane gusto i kremasto.
  3. Skinite s vatre i umijesite limunovu koricu i grožđice s kojih ste ocijedili narančin sok. Lopaticom uronjenom u hladnu vodu raširite palentu po papiru za pečenje u sloj debeo 1 cm. Ostavite da se ohladi i stisne. Zatim je razrežite na 4 trokuta. Zagrijte roštilj tavu ili lončić i pecite palentu na srednje jakoj vatri 1-2 minute sa svake strane da poprimi zlaćanu boju.
  4. Prebacite bobice, zajedno s tekućinom od marinade, na 4 tanjura i poslužite s njokima od palente. Ukrasite šećerom u prahu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.