Minestrone: Najslavnija talijanska juha

Talijanska gusta juha od povrća i tjestenine poznatija je kao minestrone. Idealna okrjepa nakon povratka s godišnjeg odmora ili u bilo kojoj drugoj prilici!
Vidi originalni članak

Ova juha poznata je još iz doba starih Rimljana a skoro svaka talijanska regija ima svoju verziju ovog recepta i svoje tajne sastojke. Minestrone juha ili u prijevodu s talijanskog jezika "velika juha", bila je popularno jelo još u doba starih Rimljana u 2. stoljeću prije Krista. 

Originalno se pravi i grahom i ostalim mahunarkama, ali baza joj je povrće. Idealna je za svako godišnje doba i možete je prilagoditi svim sezonama, a sadrži mnoštvo hranjivih sastojaka i nutritivno je vrijedna.

 

 

slasno i ukusno Prepuno vitamina: Minestrone s tortelinima

 

 

Potrebno vam je:

  • 3 mrkve
  • 25 g maslaca
  • peršin
  • 1 poriluk (bijeli dio)
  • 2 krumpira
  • 3 kriške slanine
  • 1/2 l soka od rajčice
  • 1 crveni luk
  • voda
  • režanj češnjak
  • tikvica
  • 1/2 korijena celera
  • 400 g rajčice
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 230 g graha
  • 1/2 šalica grašaka
  • 1 vezica peršina
  • 50 g mahuna
  • tjestenina (šaka)
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • parmezan
  • maslinovo ulje

 

juha Lako ostvarivo varivo: Minestrone milanese

 

 

Priprema:

  1. Poriluk, mrkvu, peršin, krumpir i celer narežite na manje kockice i popržite na 2 žličice maslinova ulja. Dodajte grašak i grah, podlijte s vodom i sokom od rajčice te kuhajte 15 min. Posolite i popaprite.
  2. U juhu dodajte kupus, tikvicu narezanu na polumjesece i tjesteninu. Kuhajte još 10 minuta. Ako je potrebno dodatno začinite sa soli i paprom.
  3. Juhu posipajte grubo nasjeckanim svježim peršinom i poslužite toplo uz pamezan.
Posjeti Gastro.hr