gastro postao
Talijanska gusta juha od povrća i tjestenine poznatija je kao minestrone. Idealna okrjepa nakon povratka s godišnjeg odmora ili u bilo kojoj drugoj prilici!
Ova juha poznata je još iz doba starih Rimljana a skoro svaka talijanska regija ima svoju verziju ovog recepta i svoje tajne sastojke. Minestrone juha ili u prijevodu s talijanskog jezika "velika juha", bila je popularno jelo još u doba starih Rimljana u 2. stoljeću prije Krista.
Originalno se pravi i grahom i ostalim mahunarkama, ali baza joj je povrće. Idealna je za svako godišnje doba i možete je prilagoditi svim sezonama, a sadrži mnoštvo hranjivih sastojaka i nutritivno je vrijedna.
Potrebno vam je:
- 3 mrkve
- 25 g maslaca
- peršin
- 1 poriluk (bijeli dio)
- 2 krumpira
- 3 kriške slanine
- 1/2 l soka od rajčice
- 1 crveni luk
- voda
- režanj češnjak
- tikvica
- 1/2 korijena celera
- 400 g rajčice
- 1 l pilećeg temeljca
- 230 g graha
- 1/2 šalica grašaka
- 1 vezica peršina
- 50 g mahuna
- tjestenina (šaka)
- sol
- svježe mljeveni papar
- parmezan
- maslinovo ulje
Priprema:
- Poriluk, mrkvu, peršin, krumpir i celer narežite na manje kockice i popržite na 2 žličice maslinova ulja. Dodajte grašak i grah, podlijte s vodom i sokom od rajčice te kuhajte 15 min. Posolite i popaprite.
- U juhu dodajte kupus, tikvicu narezanu na polumjesece i tjesteninu. Kuhajte još 10 minuta. Ako je potrebno dodatno začinite sa soli i paprom.
- Juhu posipajte grubo nasjeckanim svježim peršinom i poslužite toplo uz pamezan.