Mliječni tart kojem ćete teško odoljeti

Thinkstock
Rijetki su oni koji mogu odoljeti ovoj prefinoj poslastici
Vidi originalni članak

Prhki biskvit i prefina mliječna krema čine neodoljivu kombinaciju u ovom tartu, obogaćenom cimetom i muškatnim oraščićem. 

Za tart postoje nebrojene kombinacije - slane, slatke, od voće, povrća, čokolade... Mi vam donosimo recept za mliječni tart. 

 

 

plava tacna Prijatelji će te obožavati zbog ovog mojito tarta

 

 

Potrebno vam je:

  • 500 mL mlijeka
  • 75 g maslaca
  • ½ žličice cimeta
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • 3 jaja
  • 4 žlice brašna
  • 4 žlice šećera
  • 20 g vanilin šećera
  • ¼ žličice soli

Za koru:

  • 170 g oštrog brašna
  • 3 žlice šećera
  • ¼ žličice soli
  • 100 g hladnog maslaca
  • 4 žlice hladne vode

 

 

Lindt Haselnusscreme Tart s namazom od lješnjaka koji je osvojio društvene mreže

 

 


Priprema:

  1. U manji lonac dodajte mlijeko, maslac, cimet i muškatni oraščić. Zagrijte na umjerenoj do laganoj vatri dok se maslac ne otopi, a mlijeko ne počne lagano kipjeti.
  2. Dok se mlijeko grije, odvojite žumanjke od bjelanjaka i u žumanjke umiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i sol. Bjelanjke spremite za kasnije.
  3. U smjesu sa žumanjcima polagano počnite dodavati vruće mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom. Nakon što ste umiješali sve mlijeko, mješavinu vratite u lonac i kuhajte je na umjerenoj vatri dok se ne ugusti – nekoliko minuta uz miješanje.
  4. Vruću mliječnu kremu izlijte u čistu zdjelu i ostavite je da se ohladi. Prianjajućom folijom prekrijte joj gornju površinu kako biste spriječili nastanak kožice.
  5. Dok se krema hladi, pripremite koru za tart – dobro pomiješajte suhe sastojke i u multipraktiku ih miksajte s hladnim maslacem narezanim na kockice dok ne postignete zrnatu, pjeskovitu teksturu. Ako nemate multipraktik, rukama utrljajte maslac u brašno, no pazite da ga ne otopite u potpunosti. Tijesto povežite s oko 4 žlice hladne vode, no nemojte ga dugo mijesiti. Zamotajte ga u prianjajuću foliju i ostavite da se „odmori“ 30 minuta u hladnjaku.
  6. Nakon što je tijesto odstajalo u hladnjaku, razvaljajte ga i njime obložite kalup za tart. Potom ga izbodite vilicom i pecite 10 minuta na 180°C.
  7. Lagano istucite bjelanjke (ne prečvrsto) i pomiješajte ih s ohlađenom mliječnom kremom pa ovom smjesom nadjenite pečenu koru. Tart pecite oko 30 minuta na 180°C.
  8. Nakon pečenja možete ga posipati s malo cimeta.

U slast!

Posjeti Gastro.hr