gastro postao
                                            
                                        
                                    Rijetki su oni koji mogu odoljeti ovoj prefinoj poslastici
                                
                                
                                    
                                
                                Prhki biskvit i prefina mliječna krema čine neodoljivu kombinaciju u ovom tartu, obogaćenom cimetom i muškatnim oraščićem.
Za tart postoje nebrojene kombinacije - slane, slatke, od voće, povrća, čokolade... Mi vam donosimo recept za mliječni tart.
Potrebno vam je:
- 500 mL mlijeka
 - 75 g maslaca
 - ½ žličice cimeta
 - ¼ žličice muškatnog oraščića
 - 3 jaja
 - 4 žlice brašna
 - 4 žlice šećera
 - 20 g vanilin šećera
 - ¼ žličice soli
 
Za koru:
- 170 g oštrog brašna
 - 3 žlice šećera
 - ¼ žličice soli
 - 100 g hladnog maslaca
 - 4 žlice hladne vode
 
Priprema:
- U manji lonac dodajte mlijeko, maslac, cimet i muškatni oraščić. Zagrijte na umjerenoj do laganoj vatri dok se maslac ne otopi, a mlijeko ne počne lagano kipjeti.
 - Dok se mlijeko grije, odvojite žumanjke od bjelanjaka i u žumanjke umiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i sol. Bjelanjke spremite za kasnije.
 - U smjesu sa žumanjcima polagano počnite dodavati vruće mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom. Nakon što ste umiješali sve mlijeko, mješavinu vratite u lonac i kuhajte je na umjerenoj vatri dok se ne ugusti – nekoliko minuta uz miješanje.
 - Vruću mliječnu kremu izlijte u čistu zdjelu i ostavite je da se ohladi. Prianjajućom folijom prekrijte joj gornju površinu kako biste spriječili nastanak kožice.
 - Dok se krema hladi, pripremite koru za tart – dobro pomiješajte suhe sastojke i u multipraktiku ih miksajte s hladnim maslacem narezanim na kockice dok ne postignete zrnatu, pjeskovitu teksturu. Ako nemate multipraktik, rukama utrljajte maslac u brašno, no pazite da ga ne otopite u potpunosti. Tijesto povežite s oko 4 žlice hladne vode, no nemojte ga dugo mijesiti. Zamotajte ga u prianjajuću foliju i ostavite da se „odmori“ 30 minuta u hladnjaku.
 - Nakon što je tijesto odstajalo u hladnjaku, razvaljajte ga i njime obložite kalup za tart. Potom ga izbodite vilicom i pecite 10 minuta na 180°C.
 - Lagano istucite bjelanjke (ne prečvrsto) i pomiješajte ih s ohlađenom mliječnom kremom pa ovom smjesom nadjenite pečenu koru. Tart pecite oko 30 minuta na 180°C.
 - Nakon pečenja možete ga posipati s malo cimeta.
 
U slast!