Moguće je: Domaći kruh gotov za pola sata

Thinkstock
Napravite domaći kruh i umjesto praška za pecivo i kvasca iskoristite sodu bikrabonu.
Vidi originalni članak

Jeste li znali da postoji domaći kruh, kojeg možete pripremiti u 5 minuta, ispeći za 40 minuta u običnoj pećnici, a koji je usput zdrav i super fin?  Iznenadite svoju obitelj domaćim, mirisnim i brzim kruhom.

Sastojci u ovom kruhu su brašno, soda, sol i mlaćenica. Mlaćenica sadrži mliječnu kiselinu koja reagira sa sodom bikarbonom pa se formiraju sitni mjehurići ugljičnog dioksida. Mogu se dodavati i ostali sastojci kao što su maslac, jaje, grožđice i orašasti plodovi. 

Nema ništa ljepše od toplog domaćeg kruha podijeljenog s obitelji!

 

kruh Kruh od banana i orašastih plodova

 

tako lako Ljenčine, pozor: Kruh koji se ne mijesi!


Potrebno vam je:

  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g integralnog brašna
  • 1 mala žlica sode bikarbone
  • 1 mala žlica soli
  • 420 ml mlaćenice

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°c. U većoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, sodu i sol. Dodajte mlaćenicu i miješajte kuhačom dok ne dobijete ljepljivo tijesto.
  2. Radnu površinu pospite brašnom i prebacite tijesto. Nježno kotrljajte i preklapajte tijesto rukama kako bi se svi sastojci sjedinili. Ne mijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu i poravnajte je lagano rukom.
  3. Zarežite po vrhu duboko nožem križ koji kruh dijeli na četvrtine. Pospite ga brašnom.
  4. Prebacite ga na lim obložen papirom za pečenje i pecite pola sata, dok kruh ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ostavite ga neka se ohladi na rešetki.
     
Posjeti Gastro.hr