Mozaik od ribe – elegantno hladno (pred)jelo

SHUTTERSTOCK Za ovu hladetinu koriste se komadi bijele ribe, poput orade
Umjesto mesne, napravi ovu riblju hladetinu. Slobodno kombiniraj vrste riba koje voliš i začine koji su po tvom ukusu - ne sumnjamo da će se svidjeti svim tvojim gostima
Vidi originalni članak

Na spomen hladetine prva nam je asocijacija ona od mesa, no umjesto tog posebnog, zimskog jela ovaj put predlažemo pravo proljetno/ljetno – hladetinu od ribe!

Postupak pripreme je isti, no okus sasvim drugačiji. Osim što je vrlo ukusna, hladetina od ribe je i vizualno vrlo primamljiva

.

Narodno jelo stoljetne tradicije - hladetina

 

Hladetina od ribe

Sastojci (za 4 osobe):

  • 45 dag čistog mesa bijele ribe
  • 1 mrkva
  • 1 lovorov list
  • peršinovo lišće
  • 1 kriška celerovog korijena
  • 15 dag dimljenog lososa
  • 2 dag želatine
  • 1 glavica luka
  • ½ dl suhog bijelog vina
  • sol i papar u zrnu

 

Forking Croatia Hladetina - znate li kako se priprema slasni mesni žele?

 

Postupak:

  1. Pristavi vino s listom vode, mrkvom, celerom, lovorom, lukom, solju i nekoliko zrna papra. Kad provri, dodaj ribu, narezanu na tanke ploške. Kuhaj 10 minuta na niskoj temperaturi, pazeći da se ne raspadne.
  2. Izvadi je iz juhe, koje treba ostati 1 litra (ako treba, nadopuni količinu). 
  3. Namoči želatinu u hladnu vodu, iscijedi je i otopi u vrućoj juhi. Ulij u kalup tanak sloj te stavi u hladnjak.
  4. Na bijelu ribu stavi losos, savij i nareži ploškice. Poslaži ih na stvrdnutu želatinu i ukrasi peršinom. 
  5. Kad se stvrdne u hladnjaku, poslaži preostale svitke, dodaj listiće, pa zalij preostalom želiranom ribljom juhom. Neka odleži u hladnjaku najmanje 4 sata, najbolje preko noći.

 

jelo od povrća Hladetina od povrća

 

 

 

Posjeti Gastro.hr