gastro postao
Umjesto mesne, napravi ovu riblju hladetinu. Slobodno kombiniraj vrste riba koje voliš i začine koji su po tvom ukusu - ne sumnjamo da će se svidjeti svim tvojim gostima
Na spomen hladetine prva nam je asocijacija ona od mesa, no umjesto tog posebnog, zimskog jela ovaj put predlažemo pravo proljetno/ljetno – hladetinu od ribe!
Postupak pripreme je isti, no okus sasvim drugačiji. Osim što je vrlo ukusna, hladetina od ribe je i vizualno vrlo primamljiva
.
Hladetina od ribe
Sastojci (za 4 osobe):
- 45 dag čistog mesa bijele ribe
- 1 mrkva
- 1 lovorov list
- peršinovo lišće
- 1 kriška celerovog korijena
- 15 dag dimljenog lososa
- 2 dag želatine
- 1 glavica luka
- ½ dl suhog bijelog vina
- sol i papar u zrnu
Postupak:
- Pristavi vino s listom vode, mrkvom, celerom, lovorom, lukom, solju i nekoliko zrna papra. Kad provri, dodaj ribu, narezanu na tanke ploške. Kuhaj 10 minuta na niskoj temperaturi, pazeći da se ne raspadne.
- Izvadi je iz juhe, koje treba ostati 1 litra (ako treba, nadopuni količinu).
- Namoči želatinu u hladnu vodu, iscijedi je i otopi u vrućoj juhi. Ulij u kalup tanak sloj te stavi u hladnjak.
- Na bijelu ribu stavi losos, savij i nareži ploškice. Poslaži ih na stvrdnutu želatinu i ukrasi peršinom.
- Kad se stvrdne u hladnjaku, poslaži preostale svitke, dodaj listiće, pa zalij preostalom želiranom ribljom juhom. Neka odleži u hladnjaku najmanje 4 sata, najbolje preko noći.