Na starinski način: Juha od špinata, juha od rajčica i kukuruza, juha od poriluka i krumpira

Shutterstock Krijepi dušu!
Listajući bilježnice naših baka sa starinskim receptima naišli smo na ova tri i oduševili su nas. Ne samo da obiluju raznim okusima nego i krijepe u ove prohladne jesenske dane
Vidi originalni članak

Bilo da se prenose s koljena na koljeno, recepti za juhe klasično su nasljeđe koje volimo svi čuvati – i prosljeđivati dalje na svoje potomke. Posebno nas vesele recepti koji nisu uobičajeni, pa kada ih pripremimo svojim gostima puna su im usta zahvala - i juhe.

Listajući bilježnice naših baka sa starinskim receptima naišli smo na ova tri i oduševili su nas. Ne samo da obiluju različitim okusima nego i krijepe u ove prohladne jesenske dane. Neke od ove tri juhe i poznajemo, ali ne nužno u ovim kombinacijama. Pa taman kad se zasitiš juhe od rajčica, možeš probati ovu s dodatkom neočekivanog kukuruza. U onu od krumpira, koja nam je nekad uistinu previše jednostavna, dodaš poriluk koji će ju itekako dobro začiniti. 

Osim toga, imaš li djecu ove su juhe izvrstan način da klinci dobiju puno vitamina i minerala (kad im "podvališ" juhu i ne kažeš od čega je), ali i da zavole povrće i ove zanimljive kombinacije.

Dobro je znati Ukusno i toplo - bakini savjeti kako da juha uvijek ispadne najbolja

Juha od špinata

Sastojci:

  • 300 g špinata
  • 2 jaja
  • žlica brašna
  • žličica crvene paprike
  • ovčje kiselo mlijeko
  • sol
  • ulje

Priprema:

  1. Špinat prokuhaj, nareži i poprži na malo ulja. Ulij vode i kuhaj 15 minuta.
  2. Dodaj žlicu ulja pomiješanu s brašnom i crvenom paprikom te posoli po želji.
  3. Na kraju u kipuću juhu dodaj sirova oljuštena jaja da se skuhaju.
  4. Posluži s kiselim mlijekom ili jogurtom.

Krijepe dušu i tijelo Tri kremaste juhe koje volimo u prohladnim jesenskim danima

 

Juha od poriluka i krumpira

Sastojci:

  • 2 poriluka
  • 4 komada mesnate slanine
  • ¾ litre biste juhe
  • ¼ litre mlijeka
  • ¼ vrećice instant pire-krumpira
  • malo kiselog vrhnja
  • sol
  • bijeli papar

Priprema:

  1. Očisti poriluk, operi i nareži ga na kolutove. Poprži slaninu u dubokoj tavi i izvadi je.
  2. Na rastopljenu masnoću stavi kolute poriluka i malo ih poprži. Ulij juhu i kuhaj 10 minuta.
  3. Izmiješaj mlijeko s pire-krumpirom, dodaj juhu i malo sve zagrij.
  4. Poprženu slaninu usitni i dodaj juhi. Začini kiselim vrhnjem i paprom. Posoli po želji.

odmor za želudac Prežgana juha - ukusan "lijek" naših baka

Juha od rajčice i kukuruza

Sastojci:

  • glavica luka
  • 50 g dimljene slanine
  • ¾ litre soka od rajčice
  • manja konzerva kukuruza
  • malo ljute paprike
  • malo umaka Worcester
  • žlica sjeckanog peršina
  • 1/8 litre svježeg vrhnja

Priprema:

  1. Očisti luk. Slaninu i luk nareži na kockice, stavi u lonac i poprži na srednjoj temperaturi.
  2. Dodaj sok od rajčica i kukuruz zajedno s tekućinom iz konzerve te papriku i umak Worcester. Juhu kuhaj oko 5 minuta.
  3. Prije samog posluživanja dodaj peršin i vrhnje te začini po ukusu.

Savjet više: Vrlo pikantna varijanta dobiva se dodavanjem nekoliko kapi soka od limuna, malo više peršina, vrhnja ili jogurta. Za gušću juhu, dodaj više pirea od rajčice ili paprike. Posluži uz pečeni kruh.

Posjeti Gastro.hr