Naan - Indijski kruh punjen sirom

Naan je tradicionalni dizani plosnati kruh slavan u Indiji i diljem srednje i centralne Azije.
Vidi originalni članak

Naan kruh je indijski kruh koji se proširio i na sve ostale dijelove svijeta, te je vrlo popularan. S dolaskom indijskih restorana, došao je i ovaj kruh koji se tamo najčešće poslužuje uz curry, razne umake i nadjeve. Vrlo je mekan i ukusan, te se može jesti uz bilo koje jelo. Postoji puno različitih recepata za naan kruh, a mi vam donosimo jedan od njih!

Ovaj se tip pogače na bazi jogurta jede u zapadnoj, središnjoj i južnoj Aziji. Elastično tijesto se priprema u specijalnoj vrsti 'pećnice' (tandoor), a prije posluživanja premazuje se maslacem.

 

Foodgasm Domaći proteinski kruh - za uživanje bez grižnje savjesti

 

doručak pobjednika Kruh sa slaninom priprema se brzo i obara s nogu

 

Potrebno vam je:

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 2 žlice suhog kvasca
  • Žlica šećera
  • Žlica soli
  • 6 žlica jogurta
  • Jaje
  • 2 žlice maslaca
  • Prstohvat mljevenog kumina
  • Prstohvat mljevenog đumbira

Punjenje:

  • 200 g Cheddara
  • Žličica mljevenog korijandra

Priprema:

  1. Pomiješajte u zdjeli kvasac, šećer i vodu. Pokrijte i ostavite nekoliko minuta da se tekućina zapjeni. Dodajte u smjesu brašno, sol, rastopljeni maslac, jaje i jogurt. Miješajte dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Ostavite ga na toplom sat vremena, dok se volumen ne udvostruči.korak
  2. Dignuto tijesto premijesite, dodajte mljeveni kim i đumbir te sve dobro umiješajte u tijesto. Napravite od njega osam kugli. Svaku razvaljajte u krug.
  3. Zagrijte teflonsku tavu ili tavu s debljim dnom. Premažite je tanjim slojem maslaca pa pecite svaku pogaču s jedne i druge strane po dvije minute. Kad se pojave baloni, preokrenite je i ispecite drugu. korak
  4. Naribajte sir i pomiješajte ga s mljevenim korijandrom. Na sredinu pečene pogače stavite po žlicu sira i preklopite je. Posložite tako preklopljene pogače na lim za pečenje i zapecite ih osam minuta u zagrijanoj pećnici na 200°C, dok se sir ne rastopi.
Posjeti Gastro.hr