Naan kruh je indijski kruh koji se proširio i na sve ostale dijelove svijeta, te je vrlo popularan. S dolaskom indijskih restorana, došao je i ovaj kruh koji se tamo najčešće poslužuje uz curry, razne umake i nadjeve. Vrlo je mekan i ukusan, te se može jesti uz bilo koje jelo. Postoji puno različitih recepata za naan kruh, a mi vam donosimo jedan od njih!
Ovaj se tip pogače na bazi jogurta jede u zapadnoj, središnjoj i južnoj Aziji. Elastično tijesto se priprema u specijalnoj vrsti 'pećnice' (tandoor), a prije posluživanja premazuje se maslacem.
Potrebno vam je:
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 2 žlice suhog kvasca
- Žlica šećera
- Žlica soli
- 6 žlica jogurta
- Jaje
- 2 žlice maslaca
- Prstohvat mljevenog kumina
- Prstohvat mljevenog đumbira
Punjenje:
- 200 g Cheddara
- Žličica mljevenog korijandra
Priprema:
- Pomiješajte u zdjeli kvasac, šećer i vodu. Pokrijte i ostavite nekoliko minuta da se tekućina zapjeni. Dodajte u smjesu brašno, sol, rastopljeni maslac, jaje i jogurt. Miješajte dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Ostavite ga na toplom sat vremena, dok se volumen ne udvostruči.korak
- Dignuto tijesto premijesite, dodajte mljeveni kim i đumbir te sve dobro umiješajte u tijesto. Napravite od njega osam kugli. Svaku razvaljajte u krug.
- Zagrijte teflonsku tavu ili tavu s debljim dnom. Premažite je tanjim slojem maslaca pa pecite svaku pogaču s jedne i druge strane po dvije minute. Kad se pojave baloni, preokrenite je i ispecite drugu. korak
- Naribajte sir i pomiješajte ga s mljevenim korijandrom. Na sredinu pečene pogače stavite po žlicu sira i preklopite je. Posložite tako preklopljene pogače na lim za pečenje i zapecite ih osam minuta u zagrijanoj pećnici na 200°C, dok se sir ne rastopi.