Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu

Marko Prpić/PIXSELL; Duygu Kamar/Pexels Svi se otimaju za Melkiorov recept za fritule, imaš ga na njegovom Instagramu
Chef Melkior Bašić, član žirija MasterChefa, recept za fritule podijelio je na svom Instagramu i od tada traje rasprava - jesu li naše bake ima jogurt i prašak za pecivo... No nema rasprave da su baš ove fritule - najukusnije
Vidi originalni članak

Na Instagram profilu chefa Melkiora Bašića najposjećeniji post vjerojatno je onaj u kojem (još prije 2 godine!) otkriva recept za Babine fritule. Mnogi su već napravili fritule prema ovom receptu i bili oduševljeni (i mi smo među njima, i posebno nam se sviđa svježina koju u receptu daju sok i korica naranče!).

Jesu li bake imale jogurt i koristile ga za fritule?

No javili su se i mnogi koji smatraju kako ovo nije originalan bakin recept za fritule jer bake navodno nisu koristile jogurt, a neke ni prašak za pecivo! Za druge ne znamo, no znamo čak nekoliko baka kojima te dvije namirnice nisu bile strane.

 

intervju Melkior Bašić: "Drago mi je da ljudi rade fritule prema receptu moje bake!"

 

O kvaliteti njegovih fritula svjedoči i njihov uspjeh na adventskom festivalu Slatki Zrinjevac, na kojem su upravo Melkiorove fritule s raznim maštovitim dodacima poput praha od cikle, bile pravi hit. I sam Melkior tada nam je otkrio kako su rijetki koji fritule ne prave od gotove, kupovne smjese, nego prema vlastitom receptu.

Uvjeri se i ti zašto mnogi upravo Melkiorove, odnosno babine fritule, smatraju najboljima! Recept donosimo u nastavku.

Babine fritule 

Sastojci: 

  • 1 čvrsti jogurt (čaša)
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • korica limuna
  • korica naranče
  • 1 jabuka (naribana, bez kore)
  • malo rakije (0,01 l)
  • sok jedne naranče
  • 1 prašak za pecivo (zadnje staviti u posudu)
  • 100-150 g brašna

Postupak:

  1. Sve sastojke stavi u posudu.
  2. Promiješaj pjenjačom (normalno je da se naribana jabuka raspadne na manje komadiće).
  3. Dodaj oštrog brašna po potrebi, otprilike 100 g do 150 g, ovisno o soku iz naranče i soku iz jabuke. Nije svaki put ista količina. Možeš kombinirati oštro i glatko brašno (70% oštro i 30% glatko).
  4. Fritule prži u dubokom ulju ugrijanom na otprilike 175 stupnjeva. Prilikom prženja uvijek imam jednu šalicu s uljem  u koju svaki put umočim žlicu prije nego što zagrabim smjesu za fritule.
  5. Izvadi pržene fritule na papirnati ubrus. Pusti da se malo ohlade te ih pospi šećerom u prahu, a možeš i cimetom. Možeš staviti cimet i u smjesu kada stavljaš sve sastojke - mašta nema granice.

Imamo i recept za fritule koji smo dobili od chefa Damira Tomljanovića, također člana žirija MasterChefa, pa procijeni koje su ti bolje!

 

slatko fuliranje Damir Tomljanović otkrio je svoj recept za fritule

 

Posjeti Gastro.hr