Napravi umak holandez po receptu Jamieja Olivera

Thinkstock
Provjeri koja je to tajna za napraviti savršeni holandez umak prema Jamieju Oliveru.
Vidi originalni članak

Holandez (Hollandaise) umak, suprotno popularnom vjerovanju, nastao je u Francuskoj. Izrađuje se od maslaca, žumanjaka i limunova soka, a najbolje se slaže s povrćem, jelima od ribe i s jajima.

Kako bi i ti napravila savršeno kremasti, svijetložuti i gusti umak važno je da obratiš pažnju na dvije stvari - drži se uputa iz recepta i sve sastojke sjedini na odgovarajućoj temperaturi. Njegov okus mora biti mekan i puterast, a ako želiš, uz dodavanje začina, može biti i aromatičan. U nastavku teksta donosimo ti video i upute kako napraviti njegovu savršenu verziju. 

 

 

Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 2 velika žumanjka
  • 1 žlica vinskog bijelog octa
  • 1 limun

Priprema:

  1. Uzmi lonac i napuni ga na pola s vodom. Dovedi vodu do vrenja i zatim smanji toplinu na najmanje moguće. Na lonac stavi zdjelu koja možda podnijeti toplinu. 
  2. Stavi maslac u srednju veliku tavu na laganoj vatri i pusti ga da se počne topiti. Kad se maslac rastopio, makni ga s vatre.
  3. Stavi žumanjke u zdjelu za miješanje koja se nalazi iznad vode. Važno je da lonac i dalje bude na najmanjoj mogućoj vatri, odnosno da voda više ne kipi i da ne dodire zdjelu u kojoj su žumanjci jer će se u tom slučaju napraviti kajgana.
  4. Počni miješati žumanjke i zatim dodaj žličicu octa.
  5. Nastavi miješati smjesu žumanjaka i octa, a zatim veoma polako, dodaj rastopljeni maslac, miješajući cijelo vrijeme, dok se sav maslac ne sjedini s žumanjcima. Rezultat bi trebao biti gladak i gust umak. Polaganim dodavanjem maslaca i konstantnim miješanjem žumanjaka osigurat ćeš da ne dođe do "razdvajanja" sastojaka.
  6. Pažljivo dodaj začine - sol i papar, a po potrebi dodaj i malo limunova soka i sve zajedno pomiješaj. Začini dodatno po volji.
Posjeti Gastro.hr