Recepti 24. siječnja 2020.

Napravi umak holandez po receptu Jamieja Olivera

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Provjeri koja je to tajna za napraviti savršeni holandez umak prema Jamieju Oliveru.

Holandez (Hollandaise) umak, suprotno popularnom vjerovanju, nastao je u Francuskoj. Izrađuje se od maslaca, žumanjaka i limunova soka, a najbolje se slaže s povrćem, jelima od ribe i s jajima.

Kako bi i ti napravila savršeno kremasti, svijetložuti i gusti umak važno je da obratiš pažnju na dvije stvari - drži se uputa iz recepta i sve sastojke sjedini na odgovarajućoj temperaturi. Njegov okus mora biti mekan i puterast, a ako želiš, uz dodavanje začina, može biti i aromatičan. U nastavku teksta donosimo ti video i upute kako napraviti njegovu savršenu verziju. 

 

 

Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 2 velika žumanjka
  • 1 žlica vinskog bijelog octa
  • 1 limun

Priprema:

  1. Uzmi lonac i napuni ga na pola s vodom. Dovedi vodu do vrenja i zatim smanji toplinu na najmanje moguće. Na lonac stavi zdjelu koja možda podnijeti toplinu. 
  2. Stavi maslac u srednju veliku tavu na laganoj vatri i pusti ga da se počne topiti. Kad se maslac rastopio, makni ga s vatre.
  3. Stavi žumanjke u zdjelu za miješanje koja se nalazi iznad vode. Važno je da lonac i dalje bude na najmanjoj mogućoj vatri, odnosno da voda više ne kipi i da ne dodire zdjelu u kojoj su žumanjci jer će se u tom slučaju napraviti kajgana.
  4. Počni miješati žumanjke i zatim dodaj žličicu octa.
  5. Nastavi miješati smjesu žumanjaka i octa, a zatim veoma polako, dodaj rastopljeni maslac, miješajući cijelo vrijeme, dok se sav maslac ne sjedini s žumanjcima. Rezultat bi trebao biti gladak i gust umak. Polaganim dodavanjem maslaca i konstantnim miješanjem žumanjaka osigurat ćeš da ne dođe do "razdvajanja" sastojaka.
  6. Pažljivo dodaj začine - sol i papar, a po potrebi dodaj i malo limunova soka i sve zajedno pomiješaj. Začini dodatno po volji.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.