Napravi zalihu najukusnijih sušenih rajčica!

Ruslan Khmelevsky/Pexels Sušene rajčice u maslinovom ulju
Aromatične sušene rajčice možeš napraviti u nekoliko jednostavnih koraka...
Vidi originalni članak

Domaće sušene rajčice prava su ljetna delikatesa! Dobra je vijest da ih je zaista jednostavno napraviti u pećnici. Uz to, znatno su jeftinije od skupih malih staklenki koje se prodaju u trgovinama. Ali, što je najbolje od svega, nevjerojatno su ukusne, posebno pripremljene u vrhuncu sezone, od sočnih, zrelih rajčica.

Sušene rajčice možeš ubaciti u gotovo sve, od salata do juha, tjestenina, variva, pizza, fritaja, sendviča i pesto umaka. Odličan su i ljetni poklon za najmilije, a dobra je vijest da mogu trajati i nekoliko mjeseci, u zamrzivaču.

Kako skladištiti sušene rajčice?

Za pripremu sušenih rajčica trebat će ti svega nekoliko sastojaka. Svježe rajčice, morska sol i po želji, maslinovo ulje. Ako ne planiraš odmah koristiti sušene rajčice, najbolje ih je pohraniti u staklenku napunjenu maslinovim uljem te staviti u hladnjak kako bi ostale ukusne i svježe.

Također, mogu se zamrznuti. Sušene rajčice rasporedi u ravnomjeran sloj na lim ili tanjur prekriven papirom za pečenje. Zatim ih stavi u u zamrzivač najmanje dva sata ili dok se rajčice ne smrznu. Izvadi ih i premjesti u vrećicu za zamrzavanje te istisni suvišni zrak.

Kako rehidrirati sušene rajčice?

Sušene rajčice pohranjene u maslinovom ulju savršeno su ukusne. No, ako ih želiš malo hidratizirati, samo ih namoči u vrućoj vodi 20 minuta, a zatim ih ocijedi.

Domaće sušene rajčice

Sastojci:

  •     cherry rajčice
  •     sitna morska sol
  •     maslinovo ulje
  •     začini po želji (bosiljak, češnjak, ružmarin...)

Postupak:

  1. Rajčice operi i osuši, obriši ih krpom ili papirnatim ubrusima.
  2. Zagrij pećnicu na 120 stupnjeva. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  3. Rajčice nareži na polovice. Stavljaj ih na lim za pečenje, unutrašnjom stranom prema gore.
  4. Peci dva i pol do tri i pol sata ili dok se rajčice ne osuše. Pripazi da ne zagore.
  5. Kada su suhe ugasi pećnicu i ostavi rajčice da se malo ohlade.
  6. Izvadi iz pećnice. Posluži ih odmah.

Savjet više: U slučaju da ih ipak želiš jesti kasnije, sušene rajčice premjesti u steriliziranu staklenku i napuni ju maslinovim uljem. Dodaj željene začine (poput češnja češnjaka i ružmarina), a zatim pokrij i ostavi u hladnjaku do tri tjedna.

 

Sezona rajčica Imaš viška rajčica? Iskoristi ih za pripremu finih jela

 

Posjeti Gastro.hr