Domaće sušene rajčice prava su ljetna delikatesa! Dobra je vijest da ih je zaista jednostavno napraviti u pećnici. Uz to, znatno su jeftinije od skupih malih staklenki koje se prodaju u trgovinama.
Ali, što je najbolje od svega, nevjerojatno su ukusne, posebno pripremljene u vrhuncu sezone, od sočnih, zrelih rajčica.
Sušene rajčice obogatit će brojna jela
Sušene rajčice možeš ubaciti u gotovo sve, od salata do juha, tjestenina, variva, pizza, fritaja, sendviča i pesto umaka. Odličan su i ljetni poklon za najmilije, a dobra je vijest da mogu trajati i nekoliko mjeseci, u zamrzivaču.
Kako skladištiti sušene rajčice?
Za pripremu sušenih rajčica trebat će ti svega nekoliko sastojaka. Svježe rajčice, morska sol i po želji, maslinovo ulje. Ako ne planiraš odmah koristiti sušene rajčice, najbolje ih je pohraniti u staklenku napunjenu maslinovim uljem te staviti u hladnjak kako bi ostale ukusne i svježe.
Također, sušene rajčice mogu se zamrznuti. Sušene rajčice rasporedi u ravnomjeran sloj na lim ili tanjur prekriven papirom za pečenje. Zatim ih stavi u u zamrzivač najmanje dva sata ili dok se rajčice ne smrznu. Izvadi ih i premjesti u vrećicu za zamrzavanje te istisni suvišni zrak.
Kako rehidrirati sušene rajčice?
Sušene rajčice pohranjene u maslinovom ulju savršeno su ukusne. No, ako ih želiš malo hidratizirati, samo ih namoči u vrućoj vodi 20 minuta, a zatim ih ocijedi.
Savjet više: U slučaju da ih ipak želiš jesti kasnije, sušene rajčice premjesti u steriliziranu staklenku i napuni ju maslinovim uljem. Dodaj željene začine (poput češnja češnjaka i ružmarina), a zatim pokrij i ostavi u hladnjaku do tri tjedna.