Recepti Povrće 22. lipnja 2025.

Punjene tikvice naše su omiljeno ljetno jelo!

Povrće
10 MIN
27 MIN
4
JEDNOSTAVNO
punjene tikvice
Punjene tikvice
foto: dishingouthealth.com/Pinterest
Punjene tikvice su uistinu svestrano jelo. Moguće ih je pripremiti u gotovo bezbroj kombinacija

Punjene tikvice mogu biti i slasno predjelo, zasitno glavno jelo, ali i ukusan zalogaj na ljetnim zabavama na otvorenom. Sama priprema početnicima može biti nešto zahtjevna, no jednom kada se savlada osnovni recept punjene tikvice su gotove u otprilike pola sata.

Za početak - zagrij pećnicu!

Za početak, zagrij pećnicu na 200°C. Tikvice operite, odreži im krajeve i po dužini prepolovi na polovice. Po želji svaki polovicu možeš narezati na manje komade (cca 10 cm).

Žlicom izdubi meso tikvice, ali pripazite da ih ne ogoliš do kore – ostavi oko 1 cm mesa na dnu i na krajevima kako punjenje i umak ne bi procurili kroz tikvicu. Lađice od tikvica možeš kratko blanširati, iako ovaj korak nije nužan.

Špageti od tikvica s pestom Možda vas zanima... ŠPAGETI OD TIKVICA: Kako ih pripremiti? Recepti

Tikvice | Author: Polina Kovaleva/Pexels Tikvice - hit ljeta foto: Polina Kovaleva/Pexels

Kod punjenja daj mašti na volju

Slijedi priprema punjena. Ovdje možeš dati mašti na volju i upotrijebiti namirnice po želji.

Pripremaš li vegetarijansko punjene jednostavno na ulju pirjaj luk dok ne omekša. U posudi pomiješajte pirjani luk, meso tikvice i malo rajčice. Po želji, smjesu povrća posoli, popapri i začini svježim timijanom, dodaj smjesi žlicu kiselog vrhnja i sve dobro pomiješaj.

Pripazi da povrće ne pusti previše soka jer će se tikvice napuniti tekućinom i postati mljackave. Namaži lim za pečenje maslacem, posloži tikvice i žlicom ih napuni. Pospi tvrdim aromatičnim sirom i peci 20-25 minuta.

Možda vas zanima... Hrskavo: Galette s tikvicama, kukuruzom i kozjim sirom Recepti

Odlično nam je i mesno punjene za tikvice

Sličan je postupak pripreme i tikvica punjenih mesom, iako možda nešto zahtjevniji. Na ulju pirjaj nasjeckani luk i kockice paprike dok ne omekšaju i zatim im dodaj mljeveno meso.

Nakon nekoliko minuta smjesi dodaj umak od rajčice, ali tek toliko da meso dobije potrebnu sočnost. Začini po želji. Pirjaj 10 minuta, te zatim ostavi meso da se ohladi. Kada se punjene ohladilo dodaj mu mozzarellu nasjeckanu na trakice.

Izdubljene tikvice posloži na nauljenu posudu za pečenje, napuni ih smjesom mesa i sira i peci 30-35 minuta. Punjene tikvice serviraj tople.

punjene tikvice | Author: dishingouthealth.com/Pinterest Punjene tikvice foto: dishingouthealth.com/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Punjene tikvice
10 MIN
pripreme
27 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Tikvice 2 kom
  • Maslinovo ulje 2 žličica
  • Luk 0,50 kom
  • Rajčica 2 kom
  • Kapare 2 žlica
  • Parmezan 100 g
  • Svježi bosiljak 0,50 svežanj
  • Sol
  • Crni papar
Postupak
  1. Prereži tikvice po dužini i izdubi sredinu. Izdubljenu sredinu sitno nareži.


  2. U tavici zagrij maslinovo ulje. Ubaci nasjeckani luk i prži nekoliko minuta, sve dok ne omekša. Dodaj meso tikvica, narezane rajčice, nasjeckani bosiljak, sol i papar. Pirjaj oko 5 minuta i miješaj cijelo vrijeme.


  3. Tikvice položi u vatrostalnu posudu i peci ih 6-7 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.


  4. Izvadi ih iz pećnice i napuniti nadjevom. Pospi ih nasjeckanim kaparima i tankim slojem naribanog parmezana. Vrati u pećnicu i peci još 10-15 minuta, sve dok se ne počnu stvarati mjehurići i sir ne poprimi zlatnosmeđu boju.


Tražiš li dodatnu inspiraciju za jela s tikvicama isprobaj neki od naših recepata:

meeteating mediterranean, trudna teća, mali princ Možda vas zanima... Genijalan recept za kolač od limuna i tikvica koji mogu ispeći i najmlađi Recepti Lažne štrudlice s tikvicama Možda vas zanima... Lažne štrudlice s tikvicama pravi su ljetni hit Recepti Polpete od tikvica iz pećnice Možda vas zanima... RECEPT DANA Brze i lagane polpete od tikvica Recepti carbonara s tikvicama Možda vas zanima... Carbonara s tikvicama naše je novo omiljeno ljetno jelo! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.