Navali na gratiniranu piletinu s aromom limuna!

Getty Images Gratinirana piletina i povrće
Ono što je uvijek prednost kod ovakvih jela jest brza i jednostavna priprema – u kratkom vremenu stigneš obraditi sve sastojke, a onda ih ostaviš da se zapeku. Za to vrijeme stigneš i lijepo postaviti stol i staviti vino da se hladi pola sata prije nego što ti stignu gosti!
Vidi originalni članak

Gratiniranje je proces koji uključuje prelijevanje jela sirom ili krušnim mrvicama i pečenje dok ne postane hrskavo. Iako je gratinirani krumpir najčešći i najpopularniji odabir, sadržaj ispod zlaćane korice može jako varirati – od mesa, preko raznih vrsta povrća ili ribe, do slatkih zalogaja.

Mi smo se odlučili kombinirati piletinu s povrćem i začiniti je bešamel umakom, a tek na kraju dodati malo limunova soka i parmezana da se sve sočno zapeče i miriše po mediteranskoj kuhinji. 

 

Francuska jela koja su toliko dobra da ćete ih odmah poželjeti

 

Ono što je uvijek prednost kod ovakvih jela jest brza i jednostavna priprema – u kratkom vremenu stigneš obraditi sve sastojke, a onda ih ostaviš da se zapeku. Za to vrijeme stigneš i lijepo postaviti stol i staviti vino da se hladi pola sata prije nego što ti stignu gosti!

Gratinirana piletina u povrću i bešamelu

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g pilećeg filea
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žličica brašna
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • muškatni oraščić
  • 3 žlice naribanog parmezana
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 manji luk
  • 2 svježa zelena feferona (slatka)
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice limunova soka
  • sol i papar

 

Ideja za ručak Kremasto: Gratinirana brokula s bademima

 

Postupak:

  1. Luk i češnjak oljušti i nasitno nasjeckaj. Feferone operi, očisti i po želji nareži na manje komade. Češnjak, luk i feferone pomiješaj pa im dodaj maslinovo ulje i 2 žlice soka od limuna Posoli i popapri.
  2. Pileći file operi, posuši ubrusom i nareži na komade veličine zalogaja. Meso pomiješaj s pripremljenom marinadom te sve stavi u namašćenu vatrostalnu posudu.
  3. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Za bešamel otopi maslac u posudi, dodaj brašno i uz stalno miješanje kratko prži na laganoj vatri. Dodaj mlijeko i povrtni temeljac, ostavi da jednom zavrije pa na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje, pusti da lagano vrije još 5 minuta. Začini solju, paprom i muškatnim oraščićem. Na kraju umiješaj i žlicu soka od limuna te parmezan.
  4. Bešamel raspodijeli po mesu pa sve zajedno stavi u pećnicu na 30 minuta.
  5. Gratiniranu piletinu izvadi iz pećnice, začini svježe mljevenim paprom i po želji listićima začinskog bilja.
  6. Uz ovo jelo posluži rižu ili svježi baguette te neku svježu (zelenu) salatu.

 

Ručak za pet Danas kuhamo: Gratinirani njoki s gorgonzolom

 

 

Posjeti Gastro.hr