Gratinirana brokula priprema se jednostavno, a donosi nježne, elegantne okuse i efektne tanjure. Dodatak badema ovo će jelo učiniti još primamljivijim, a poslužiti je možete uz bogatije komade mesa. Volite li ipak više svjetlo meso, kombinirajte je s piletinom u začinima, pa poslužite uz zdjelu sezonske salate.
Kremasta, nježna, meka i hrskava u isto vrijeme, brokula pripremljena na ovaj način divno će se složiti uz baš svaku situaciju - od onih romantičnih, pa sve do svakodnevnih brzinskih tanjura.
Potrebno vam je:
- 1 glavica brokule
- 2 žlice maslaca
- 1 manji luk
- 2 žlice brašna
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica temeljca ili vode
- 100 g ribanog sira
- Bademi
Postupak pripreme:
- U posudi otopite maslac, dodajte sitno sjeckani luk, pirjajte desetak minuta, pa dodajte brašno.
- Kuhajte jednu minutu, a zatim dodajte mlijeko i temeljac. Tekućina koju dodajete trebala bi biti topla ili barem sobne temperature. Kuhajte uz stalno miješanje dok ne dobijete gusti umak.
- Začinite soli i paprom, pa dodajte šaku ribanog sira.
- Brokulu kuhajte desetak minuta u posoljenoj vodi, a zatim je ocijedite i prebacite u vatrostalnu posudu.
- Prelijte dobivenim umakom, pospite s još ribanog sira i sitno sjeckanim bademima.
- Pecite dok brokula ne poprimi boju.
Dobar tek!