Gratiniranje je proces koji uključuje prelijevanje jela sirom ili krušnim mrvicama i pečenje dok ne postane hrskavo. Iako je gratinirani krumpir najčešći i najpopularniji odabir, sadržaj ispod zlaćane korice može jako varirati – od mesa, preko raznih vrsta povrća ili ribe, do slatkih zalogaja.
Mi smo se odlučili kombinirati piletinu s povrćem i začiniti je bešamel umakom, a tek na kraju dodati malo limunova soka i parmezana da se sve sočno zapeče i miriše po mediteranskoj kuhinji.
Ono što je uvijek prednost kod ovakvih jela jest brza i jednostavna priprema – u kratkom vremenu stigneš obraditi sve sastojke, a onda ih ostaviš da se zapeku. Za to vrijeme stigneš i lijepo postaviti stol i staviti vino da se hladi pola sata prije nego što ti stignu gosti!
Gratinirana piletina u povrću i bešamelu
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g pilećeg filea
- 1 žlica maslaca
- 1 žličica brašna
- 100 ml mlijeka
- 100 ml povrtnog temeljca
- muškatni oraščić
- 3 žlice naribanog parmezana
- 1 češanj češnjaka
- 1 manji luk
- 2 svježa zelena feferona (slatka)
- 2 žlice maslinova ulja
- 3 žlice limunova soka
- sol i papar
Postupak:
- Luk i češnjak oljušti i nasitno nasjeckaj. Feferone operi, očisti i po želji nareži na manje komade. Češnjak, luk i feferone pomiješaj pa im dodaj maslinovo ulje i 2 žlice soka od limuna Posoli i popapri.
- Pileći file operi, posuši ubrusom i nareži na komade veličine zalogaja. Meso pomiješaj s pripremljenom marinadom te sve stavi u namašćenu vatrostalnu posudu.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Za bešamel otopi maslac u posudi, dodaj brašno i uz stalno miješanje kratko prži na laganoj vatri. Dodaj mlijeko i povrtni temeljac, ostavi da jednom zavrije pa na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje, pusti da lagano vrije još 5 minuta. Začini solju, paprom i muškatnim oraščićem. Na kraju umiješaj i žlicu soka od limuna te parmezan.
- Bešamel raspodijeli po mesu pa sve zajedno stavi u pećnicu na 30 minuta.
- Gratiniranu piletinu izvadi iz pećnice, začini svježe mljevenim paprom i po želji listićima začinskog bilja.
- Uz ovo jelo posluži rižu ili svježi baguette te neku svježu (zelenu) salatu.