Nemoj propustiti složenac od krumpira i vrhnja

SHUTTERSTOCK Složenac od krumpira
Za nas su krumpiri apsolutni comfort food. Podjednako volimo hrskave pržene krumpiriće, kremasti pire s češnjakom, kuhani krumpir s blitvom - i bogate složence
Vidi originalni članak

Danas ti donosimo recept za jednostavan složenac sa vrhnjem, češnjakom, parmezanom i timijanom. Iako pečenje traje sat do sat i pol, sama priprema će ti oduzeti manje od 30 minuta.

Predlažemo da za rezanje krumpira na ploškice upotrijebiš mandolinu, ne samo zbog uštede vremena, već i zbog urednosti i praktičnosti.

 

Obavezno isprobajte Četiri verzije pire krumpira Mary Berry

 

Sastojci:

  • 1 žlica maslaca
  • 750 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 grančice svježeg timijana
  • Žličica soli
  • 1,5 kg krumpira narezanog na tanke ploške
  • 100 g parmezana
  • Muškatni oraščić
  • Papar

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, a dublju posudu (cca 30 x 30 cm) za pečenje premaži maslacem.
  2. Pomiješaj vrhnje sa zgnječenim češnjakom, timijanom i soli pa zagrij. Kad proključa smanji vatru i kuhaj lagano 10-ak minuta. Potom izvadi ostatke timijana i češnjaka.
  3. Premaži dno zdjele malom količinom pripremljenog vrhnja pa postavi prvi red ploškica krumpira. Posoli, popapri i pospi muškatnim oraščićem. Prelij vrhnjem pa ponovi postupak dok ne potrošiš sve namirnice. Završi vrhnjem i začinima.
  4. Posudu obloži folijom i peci 45 minuta u zagrijanoj pećnici.
  5. Makni foliju, pospi parmezanom i peci još pola sata, sve dok ne poprimi zlatnu boju.

Pusti da odstoji desetak minuta prije serviranja. Dobar tek!

 

Mljac! Hasselback krumpiri s hrskavom slaninom i sirom

 

Posjeti Gastro.hr