gastro postao
Za nas su krumpiri apsolutni comfort food. Podjednako volimo hrskave pržene krumpiriće, kremasti pire s češnjakom, kuhani krumpir s blitvom - i bogate složence
Danas ti donosimo recept za jednostavan složenac sa vrhnjem, češnjakom, parmezanom i timijanom. Iako pečenje traje sat do sat i pol, sama priprema će ti oduzeti manje od 30 minuta.
Predlažemo da za rezanje krumpira na ploškice upotrijebiš mandolinu, ne samo zbog uštede vremena, već i zbog urednosti i praktičnosti.
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 750 ml vrhnja za kuhanje
- 2 češnja češnjaka
- 2 grančice svježeg timijana
- Žličica soli
- 1,5 kg krumpira narezanog na tanke ploške
- 100 g parmezana
- Muškatni oraščić
- Papar
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, a dublju posudu (cca 30 x 30 cm) za pečenje premaži maslacem.
- Pomiješaj vrhnje sa zgnječenim češnjakom, timijanom i soli pa zagrij. Kad proključa smanji vatru i kuhaj lagano 10-ak minuta. Potom izvadi ostatke timijana i češnjaka.
- Premaži dno zdjele malom količinom pripremljenog vrhnja pa postavi prvi red ploškica krumpira. Posoli, popapri i pospi muškatnim oraščićem. Prelij vrhnjem pa ponovi postupak dok ne potrošiš sve namirnice. Završi vrhnjem i začinima.
- Posudu obloži folijom i peci 45 minuta u zagrijanoj pećnici.
- Makni foliju, pospi parmezanom i peci još pola sata, sve dok ne poprimi zlatnu boju.
Pusti da odstoji desetak minuta prije serviranja. Dobar tek!