Od peciva napravi slasno božićno drvce

Getty Images
Slasne boriće od tijesta možeš lako napraviti i sama...
Vidi originalni članak

Mliječno pahuljasto tijesto, rastezljivi sir i ljutkasti kulen kombinacija su od koje jednostavno cure sline. Sve te divne komponentne ovih blagdana upakiraj u jedno jelo i razveseli svoje najbliže.

Prati naš recept za pripremu peciva, a kad je u pitanju dekoracija – prepusti se mašti. Ovaj jestivi bor  poslužiti na velikoj drvenoj dasci, na vrh  nataknuti zvjezdicu, cherry rajčice staviti u funkciju kuglica, izrezati „ukrase“ od sira... Ako ti nedostaje inspiracije, baci oko na društvene mreže koje su preplavljene divnim fotografijama jestivih borića. 

 

Daliborce - moja kuhinja Lussekatter - švedska slatka peciva sa šafranom

 

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 100 ml ulja
  • 300 ml mlijeka
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1-2 žumanjka
  • 150 g sira (poput gaude)
  • 100 g kulena

 

 

Priprema:

  1. Brašno uspi u veću posudu, napravi malu udubinu u sredini i uspi kvas. Dodaj žlicu šećera, sol i ulje, a potom lagano ulijevaj mlijeko. Umijesi glatko tijesto, pokrij krpom i pusti da odstoji sat vremena.
  2. Kad se tijesto digne, prebaci ga na pobrašnjenu površinu i podijeli na 15 jednakih kuglica.
  3. Svaku kuglicu napuni sirom i lagano uobliči dlanovima. Pripazi da punjenje ne viri jer će tijekom pečenja iscuriti i zalijepiti se.
  4. Kuglice složi u oblik bora. Na dno lima prekrivenog papirom za pečenje najprije posloži pet kuglica jednu uz drugu. U svaki sljedeći red stavi kuglicu tijesta manje.
  5. Pokrij krpom i ostavi da se diže još 20 minuta. 
  6. Prije pečenja premaži žumanjkom, posoli i po želji pospi sezamom.
  7. Peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 – 30 minuta. Kad tvoj bor poprimi zlatnosmeđu boju, izvadi ga i pričekaj 10-ak minuta prije posluživanja.

 

ukusnije ne može Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom

 

Uživaj u blagdanskom snacku!

 

Posjeti Gastro.hr