Kolumne 17. prosinca 2018.

Lussekatter - švedska slatka peciva sa šafranom

foto: Dalibor Ikić
gastro postao gastro.24sata.hr
Prosinac je ono idealno doba godine kad svi ljubitelji fine hrane (bez grižnje savjesti) mogu u njoj uživati doslovno svaki dan. Uostalom, ne kažu ljudi bez veze da se tijekom blagdana kalorije ne broje. Bez obzira koji od njih slavili i u kojem dijelu planete, ono što sve povezuje je dobrota, ljubav, zajedništvo te već spomenuta fina hrana. Pa zato uživajte u ovim danima...

Ako ste ikad u ovo doba godine pohodili sam sjever Europe, vjerojatno se sjećate tamnih dana s tek nekoliko sati prigušenog sunca. Zato se u Švedskoj posebno iščekivao dan Sv. Lucije (lux - svjetlo) koji je označio neke svjetlije dane koji dolaze.

Treba napomenuti kako je prije nekoliko stotina godina on padao dva tjedna kasnije (jer se u Europi koristio stari julijanski kalendar) pa se radilo o zimskom solsticiju nakon kojeg i doslovno dani koji dolaze bivaju sve dulji. Kalendar se promijenio, Švedska je prihvatila protestantizam (u kojem se ne slave sveci), ali počast Luciji ostala je do današnjih dana.
 

 | Author: Dalibor Ikić foto: Dalibor Ikić


Luciadagen (Lucijin dan) je Šveđanima važan gotovo kao neki državni praznik. Proslave se održavaju diljem zemlje, a obilježene su pjesmom i procesijama mladih djevojaka i dječaka, obučenih u bijele halje. Djevojke nose svijeću kao simbol svjetla u rukama, a dječaci papirnate zvijezde (negdje i kape sa zvijezdama). Međutim, sve su oči ipak uprte u jednu djevojku koja na glavi nosi krunu od svijeća te, uz bijelu haljinu, ima oko struka omotanu crvenu vrpcu. Ta djevojka predstavlja Luciju i izabrana je glasovima svojih sugrađana pa je biti Lucija iznimna čast. 

Šveđani su svojoj dragoj Luciji posvetili i lussekatterr - slatka peciva sa šafranom, koja obožavaju ne samo na njen dan, već tijekom cijelog prosinca. Korištenje šafrana, najskupljeg začina na svijetu, samo dodatno naglašava koliko im je Lucija (ali i svi ovi dani) važna.

Bez brige, dovoljno će biti samo malo da im da prepoznatljivu boju i okus, neće vas baciti u preveliki trošak. Probajte ih i vjerujem da će vam postati jedna od omiljenih blagdanskih poslastica, bez obzira na to što niste Šveđani.

Želite li pak uživati u još više divnih delicija našeg novog kolumnista Dalibora, posjetite njegov blog moja-kuhinja ili Instagram profil daliborče.

 

 | Author: Dalibor Ikić foto: Dalibor Ikić

Sastojci (za 16 peciva)

Tijesto:

  • 1-2 paketića (0,3) g šafrana
  • 1/2 žličice krupne soli
  • 1 žlica votke
  • 3 dcl mlakog mlijeka
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 100 g šećera
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 90 g omekšalog maslaca

I još:

  • 30-ak grožđica (po mogućnosti većih)
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica vode

Postupak pripreme:

  1. Stavite šafran i sol u mužar pa usitnite. Prelijte votkom i ostavite da odstoji minimalno pola sata.
  2. Grožđice stavite u vruću vodu da malo nabubre. Koristit ćete ih na kraju.
  3. Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i žlicu šećera pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
  4. Ostatak šećera dodajte brašnu i pomiješajte. Dodajte lagano umućeno jaje, šafran s votkom i aktivirani kvasac s mlijekom. 
  5. Ako radite tijesto mikserom (kukom za tijesto), dobro ga izradite da se svi sastojci sjedine pa dodajte malo po malo kockice mekanog maslaca i miksajte dok se ne uklopi u tijesto. Formirajte kuglu i prekrijte krpom pa ostavite da naraste oko sat vremena (Ako ćete mijesiti rukama, dodajte odmah i maslac kad dodajete i ostale sastojke - bit će vam lakše).
  6. Podignuto tijesto prebacite na podlogu koju ste posipali brašnom pa izvaljajte u pravokutnik debljine otprilike 1 cm. Razrežite ga na 16 traka.
  7. Od svake trake formirajte tradicionalni "S" oblik pa slažite na lim s pek papirom (ostavite dovoljno razmaka). Premažite mješavinom jaja i vode te ukrasite i s po dvije grožđice. Ostavite pokriveno krpom još pola sata da se dignu.
  8. Pecite na 220 stupnjeva 9-10 minuta. Poslužite ih tople.

Dobar tek!

 | Author: Dalibor Ikić foto: Dalibor Ikić  | Author: Dalibor Ikić foto: Dalibor Ikić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.