Recepti 1478 prikaza 21. prosinca 2018.

Od peciva napravite slasno božićno drvce

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li na društvenim mrežama primijetili slatke boriće od tijesta? Pripremite ih i sami!

Mliječno pahuljasto tijesto, rastezljivi sir i ljutkasti kulen kombinacija su od koje jednostavno cure sline. Sve te divne komponentne ovih blagdana upakirajte u jedno jelo, vaši će najmiliji biti oduševljeni.

Pratite naš recept za pripremu peciva, a kad je u pitanju dekoracija – prepustite se svojoj mašti. Možete ovaj jestivi bor  poslužiti na velikoj drvenoj dasci, na vrh  nataknuti zvjezdicu, cherry rajčice staviti u funkciju kuglica, izrezati „ukrase“ od sira... Ako vam nedostaje inspiracije, bacite oko na društvene mreže koje su preplavljene divnim fotografijama ovih jestivih borića. 

 

 

Možda vas zanima... Lussekatter - švedska slatka peciva sa šafranom Kolumne

 

 

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 100 ml ulja
  • 300 ml mlijeka
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1-2 žumanjka
  • 150 g sira (poput gaude)
  • 100 g kulena

 

 | Author: Getty Images Getty Images

 

Priprema:

  1. Brašno uspite u veću posudu, napravite malu udubinu u sredini i uspite kvas. Dodajte žlicu šećera, sol i ulje, a potom lagano ulijevajte mlijeko. Umijesite glatko tijesto, pokrijte krpom i pustite da odstoji sat vremena.
  2. Kad se tijesto digne, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podijelite na 15 jednakih kuglica.
  3. Svaku kuglicu napunite sirom i lagano uobličite dlanovima. Pripazite da punjenje ne viri jer će tijekom pečenja iscuriti i zalijepiti se.
  4. Kuglice složite u oblik bora. Na dno lima prekrivenog papirom za pečenje najprije posložite pet kuglica jednu uz drugu. U svaki sljedeći red stavite kuglicu tijesta manje.
  5. Pokrijte krpom i ostavite da se diže još 20 minuta. 
  6. Prije pečenja premažite žumanjkom, posolite i po želji pospite sezamom.
  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 – 30 minuta. Kad vaš bor poprimi zlatnosmeđu boju, izvadite ga i pričekajte 10-ak minuta prije posluživanja.

 

Možda vas zanima... Slasna domaća peciva s češnjakom i parmezanom Recepti

 

Uživajte u blagdanskom snacku!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.