Mliječno pahuljasto tijesto, rastezljivi sir i ljutkasti kulen kombinacija su od koje jednostavno cure sline. Sve te divne komponentne ovih blagdana upakiraj u jedno jelo i razveseli svoje najbliže.
Prati naš recept za pripremu peciva, a kad je u pitanju dekoracija – prepusti se mašti. Ovaj jestivi bor poslužiti na velikoj drvenoj dasci, na vrh nataknuti zvjezdicu, cherry rajčice staviti u funkciju kuglica, izrezati „ukrase“ od sira... Ako ti nedostaje inspiracije, baci oko na društvene mreže koje su preplavljene divnim fotografijama jestivih borića.
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 100 ml ulja
- 300 ml mlijeka
- 1 suhi kvasac
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 1-2 žumanjka
- 150 g sira (poput gaude)
- 100 g kulena
Priprema:
- Brašno uspi u veću posudu, napravi malu udubinu u sredini i uspi kvas. Dodaj žlicu šećera, sol i ulje, a potom lagano ulijevaj mlijeko. Umijesi glatko tijesto, pokrij krpom i pusti da odstoji sat vremena.
- Kad se tijesto digne, prebaci ga na pobrašnjenu površinu i podijeli na 15 jednakih kuglica.
- Svaku kuglicu napuni sirom i lagano uobliči dlanovima. Pripazi da punjenje ne viri jer će tijekom pečenja iscuriti i zalijepiti se.
- Kuglice složi u oblik bora. Na dno lima prekrivenog papirom za pečenje najprije posloži pet kuglica jednu uz drugu. U svaki sljedeći red stavi kuglicu tijesta manje.
- Pokrij krpom i ostavi da se diže još 20 minuta.
- Prije pečenja premaži žumanjkom, posoli i po želji pospi sezamom.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 – 30 minuta. Kad tvoj bor poprimi zlatnosmeđu boju, izvadi ga i pričekaj 10-ak minuta prije posluživanja.
Uživaj u blagdanskom snacku!