Omlet od gljiva s kremastim umakom od bijelog vina i vrhnja

Guliver/Shutterstock
Malo drugačija verzija klasičnog omleta.
Vidi originalni članak

Ako ti je dosta običnog omleta ili bilo koje druge verzije jaja za doručak - pokušaj s ovom kremastom verzijom. Malo gljiva, vrhnja, sira i vina uvest će mnogo promjena, a izgled i tekstura omleta ipak će ti dati dojam poznatoga te će zajedno stvoriti idealan sljedeći doručak.

Sastojci za ovaj omlet dat će dovoljno za dvoje, možda troje ljudi.

 

 

Sastojci za umak:

  • 1 luk srednje veličine - oguljen i nasjeckan
  • 350 g šampinjona
  • 2 žlice maslaca
  • 100 mL bijelog vina
  • 100 mL vrhnja za kuhanje
  • sol, papar
  • kopar po želji

Sastojci za omlet:

  • 3 jaja 
  • 2 nasjeckana šampinjona
  • kopar (prstohvat svježeg sjeckanog ili drugog bilja)
  • 50 g naribanog sira
  • sol, papar
  • mladi luk

 

dobro jutro! Dobar početak dana uz povrtni omlet Dobro jutro! Omlet sa sirom za dobar početak tjedna

 

Priprema:

  1. Za pripremu umaka od gljiva zagrij maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj luk i pirjaj ga oko 1 minute, zatim dodaj gljive i nastavi pirjati dok oboje ne dobiju zlatno smeđu boju, oko 2-3 minute.
  2. Pažljivo ulij vino, zatim vrhnje za kuhanje. Miješaj konstantno. Dodaj prstohvat svježeg kopra ili drugog bilja koje voliš. Pričekaj da zakipi i kuhaj dok se ne zgusne. Začini solju i paprom po ukusu. Ukloni tavu s vatre i stavi ju na stranu.
  3. U maloj zdjeli razbij tri jaja vilicom i miješaj ih dok se ne sjedine, nemoj ih zapjeniti! 
  4. Na srednje jakoj vatri zagrij maslac u tavi i dodaj šampinjone. Pričekaj minutu do dvije i zatim ulij tučena jaja u tavu. Začini ih prstohvatom soli i papra.
  5. Ostavi da se jaja peku 10 sekundi, a zatim tavu nagni na jednu stranu, a jaja podigni kako bi ostatak tekućih jaja ušao ispod gornjeg, već lagano pečenog, sloja. Ponovi na drugoj strani, odnosno ponovi sve dok na vrhu ima još tekućih jaja.
  6. Po sredini omleta posipaj nasjeckani sir. Zatim dodaj jednu žlicu umaka te preklopi omlet prema sredini s dvije strane kako bi se rubovi našli u sredini.
  7. Prebaci na tanjur i dodatno prelij s umakom po želji. Dekoriraj nasjeckanim mladim lukom i posluži uz dodatak po želji. Dobar tek!
Posjeti Gastro.hr