gastro postao
Malo drugačija verzija klasičnog omleta.
Ako ti je dosta običnog omleta ili bilo koje druge verzije jaja za doručak - pokušaj s ovom kremastom verzijom. Malo gljiva, vrhnja, sira i vina uvest će mnogo promjena, a izgled i tekstura omleta ipak će ti dati dojam poznatoga te će zajedno stvoriti idealan sljedeći doručak.
Sastojci za ovaj omlet dat će dovoljno za dvoje, možda troje ljudi.
Sastojci za umak:
- 1 luk srednje veličine - oguljen i nasjeckan
- 350 g šampinjona
- 2 žlice maslaca
- 100 mL bijelog vina
- 100 mL vrhnja za kuhanje
- sol, papar
- kopar po želji
Sastojci za omlet:
- 3 jaja
- 2 nasjeckana šampinjona
- kopar (prstohvat svježeg sjeckanog ili drugog bilja)
- 50 g naribanog sira
- sol, papar
- mladi luk
Priprema:
- Za pripremu umaka od gljiva zagrij maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj luk i pirjaj ga oko 1 minute, zatim dodaj gljive i nastavi pirjati dok oboje ne dobiju zlatno smeđu boju, oko 2-3 minute.
- Pažljivo ulij vino, zatim vrhnje za kuhanje. Miješaj konstantno. Dodaj prstohvat svježeg kopra ili drugog bilja koje voliš. Pričekaj da zakipi i kuhaj dok se ne zgusne. Začini solju i paprom po ukusu. Ukloni tavu s vatre i stavi ju na stranu.
- U maloj zdjeli razbij tri jaja vilicom i miješaj ih dok se ne sjedine, nemoj ih zapjeniti!
- Na srednje jakoj vatri zagrij maslac u tavi i dodaj šampinjone. Pričekaj minutu do dvije i zatim ulij tučena jaja u tavu. Začini ih prstohvatom soli i papra.
- Ostavi da se jaja peku 10 sekundi, a zatim tavu nagni na jednu stranu, a jaja podigni kako bi ostatak tekućih jaja ušao ispod gornjeg, već lagano pečenog, sloja. Ponovi na drugoj strani, odnosno ponovi sve dok na vrhu ima još tekućih jaja.
- Po sredini omleta posipaj nasjeckani sir. Zatim dodaj jednu žlicu umaka te preklopi omlet prema sredini s dvije strane kako bi se rubovi našli u sredini.
- Prebaci na tanjur i dodatno prelij s umakom po želji. Dekoriraj nasjeckanim mladim lukom i posluži uz dodatak po želji. Dobar tek!